Site coolinaria.ro

Legume sanatoase pentru anotimpul rece


Legume sanatoase pentru anotimpul rece Cele mai multe legume si zarzavaturi sunt disponibile mai pe tot parcursul unui an calendaristic, dar in anotimpul rece acest lucru nu mai este intru totul valabil acum fiind si perioada cand, culmea, ai tot mai mare nevoie de legume proaspete pentru a pregati supe si ciorbe fierbinti cu arome delicioase sau pentru a condimenta corespunzator friptura ori tocana preferata.

De obicei, iarna, necesarul de vitamine si minerale obtinute din legume, fructe si zarzavaturi nu este bine intrunit in parte si din cauza lipsei de informatie a consumatorului obisnuit care uita ca si radacinoasele, mai usor de pastrat, contin la fel de multe nutrimente naturale si au un gust placut la fel ca si zarzavaturile pe care le folosim in mod obisnuit. In plus preturile acestor produse nu sunt deloc mari aproape oricine putand sa isi permita achizitionarea lor de la orice distribuitor zonal.

Morcovii sunt printre cele mai populare produse de natura vegetala, dar din pacate putine persoane aleg sa consume acest aliment in mod repetat. Aportul de vitamina A si beta-caroteni ar fi deosebit de benefic pentru toate categoriile de varsta, iar morcovii au avantajul ca pot fi gatiti in cele mai diverse moduri. Fie fierti, facuti suc ori transformati in crochete sau adaugati la diferite salate de sezon morcovii vor fi intotdeauna usor de digerat si organismul va gasi cai foarte facile de procesare si absorbtie a nutrimentelor continute de acest aliment.

Pastarnacul, telina, napul, radacina de patrunjel, sfecla rosie si ridichile dau un gust deosebit mancarii si se pot consuma fie sub forma de adaosuri alimentare fie facute piure avand toate un gust deosebit si oferind suplimente nutritive foarte necesare in anotimpul rece. Cartoful poate fi usor combinat cu aceste legume asigurand o masa calitativ superioara din punct de vedere al vitaminelor si mineralelor necesare organismului.

Mazarea, fasolea, lintea si bobul nu trebuie nici acestea evitate mai ales cand stii ce gustoase pot parea oricui dupa ce a consumat din abundenta carne si alte produse de origine animala si se simte nevoia unei schimbari de regim alimentar. Insa in cazul acestor legume se recomanda o atentie marita la continutul de grasimi folosite la prepararea sosurilor, a iahniei ori uleiurile folosite la prajit intrucat de multe ori, mai ales in anotimpul rece, se uita masura si apare pericolul cresterii in greutate chiar daca mesele zilnice constau de obicei doar in produse vegetale si mai putin in produse din carne sau branzeturi. Incercati deci toate produsele vegetale oferite de catre producatori in anotimpul rece, nu uitati nici de fructe si nu va temeti sa experimentati noi feluri de mancare sau produse pe care poate nu le-ati gustat niciodata in viata dumneavoastra. Muraturile si conservele de iarna, de exemplu, sunt o adevarata bucurie si un excelent supliment nutritiv, dar atentie la doza de sare continuta in aceste alimente. Legumele care pot fi gasite in anotimpul rece nu se reduc doar la rosiile scumpe si zarzavaturile cu preturi astronomice ci sunt disponibile si pentru buzunarele consumatorului de rand deci profitati din plin de acest mijloc la indemana de a asigura intregii familii necesarul zilnic de vitamine si minerale.

Autor:   Lucia Mihailescu