Site coolinaria.ro

Masuri utile pentru igiena alimentara pe timp de vara


Masuri utile pentru igiena alimentara pe timp de vara Vara este anotimpul cand bacteriile si germenii ne "viziteaza" mai des, in special bucataria fiind expusa exponential la riscul de contaminare cauzat fie de manipularea gresita a alimentelor, fie de interventia neatenta a mainilor murdare sau a unor obiecte care nu isi gasesc locul in spatiul de gatit.

Carnea este mediul ideal de cultura pentru bacterii pe timp de vara, iar pe locul imediat urmator vin lactatele, branzeturile si ouale, toate produse de origine animala foarte perisabile. Acestea pot fi contaminate nu doar la depozitarea si prepararea lor, dar si dupa ce le gatim, fie din cauza expunerii sumare la temperaturi inalte, fie din cauza depozitarii lor in conditii improprii.

Dupa transarea si pregatirea carnii, spalarea mainilor este obligatorie mai inainte de a se trece la prepararea altor produse alimentare pentru evitarea contaminarii incrucisate, frecventa in anotimpul cald. De asemenea, toate ustensilele si recipientele utilizate tot acum trebuie spalate si uscate de urgenta.

Pe timp de vara, toata mancarea preparata se tine la rece de unde nu se scoate decat pentru intervale scurte, nefiind recomandat sa fie lasata mancarea rece sa ajunga din nou la temperatura camerei mai inainte de a o introduce iar la frigider. Marinatele si in general sosurile pe baza de otet sunt ideale pentru buna pastrare a carnii la rece, in acest mod fiind reduse riscurile de toxiinfectie alimentara.

Toate produsele alimentare achizitionate pe timp de vara trebuie sa aiba un termen de garantie valid si nu e recomandat sa le cumparati daca perioada de expirare a lor este foarte apropiata. Toate produsele suspecte trebuie aruncate de urgenta, iar spatiul unde au fost depozitate atent igienizat.

La frigider, alimentele proaspete este de preferat sa fie depozitate fie in pungi de plastic bine sigilate, fie in pungi de hartie, asa cum ne recomanda producatorul. Ouale este bine sa fie tinute in cutii de carton speciale, iar branzeturile pastrate acoperite in recipiente anume destinate depozitarii de branzeturi.

Peste si fructele de mare e bine sa fie gatite imediat, iar celelalte produse alimentare si in special carnea trebuie gatite la temperaturile recomandate si niciodata expuse mai putin decat ne sfatuiesc specialistii la temperaturile inalte. De asemenea nu este bine sa se gateasca cantitati prea mari ci suficient cat sa ajunga pentru maximum 2 zile ca sa se evite astfel riscurile de contaminare si toxiinfectie alimentara.

In sfarsit, camara de alimente trebuie igienizata periodic, iar circulatia aerului in acest loc stimulata la nevoie si prin instalarea unor dispozitive speciale pentru reciclarea aerului. In acest mod ne vom putea proteja de riscuri si vom sti ca ceea ce consumam este o mancare sanatoasa pe care putem sa o savuram in liniste, fara nici o teama.

Autor:  Lucia Mihailescu