Site coolinaria.ro

Ce sortimente de miere de albine exista pe piata?


Ce sortimente de miere de albine exista pe piata? Cea mai comuna clasificare a mierii de albine este facuta in acord cu sursa sa de provenienta, in aceasta situatie discutandu-se despre miere de albine poliflora si miere de albine monoflora care provine de la o singura planta de unde isi extrag albinele polenul.

Mierea de albine poliflora este de regula mai des folosita in scopuri alimentare si se preteaza de minune la gatit sau pentru consumul ca atare, fiind o mierea de albine versatila si gustoasa.

Mierea de albine monoflora poate fi obtinuta din salcam, tei, sulfina si alte culturi singulare de plante si este in general utilizata in scop medicinal, ca adjuvant pentru tratarea unor afectiuni diverse.

O alta clasificare a mierii de albine pleaca de la consistenta si aspectul acestui aliment, aici discutandu-se despre miere de albine lichida si miere de albine cristalizata, de regula cea lichida existand la temperatura camerei, iar cea cristalizata fiind prezenta in conditii mai joase de temperatura.

Cunoscatorii reusesc deseori sa distinga intre mierea de albine de calitate superioara si cea mai putin nutritiva bazandu-se si pe analiza culorii mierii de albine, cu cat mai deschisa fiind culoarea cu atat mai sanatoasa fiind considerata a fi mierea de albine.

Mierea de albine alba este privita in prezent drept una dintre cele mai bune sortimente de mierea de albine, fiind si mai scumpa decat alte varietati de miere de albine. Mirosul si gustul sau sunt superioare, iar proprietatile nutritive si medicinale mai bune.

Cele mai proaste sortimente de miere de albine sunt cele in care se adauga apa, cu cat mai multa apa fiind prezenta in mierea de albine cu atat mai slaba calitativ fiind aceasta miere de albine.

Din pacate, mierea de albine fara adaos de apa este foarte greu de gasit in comert, fiind si foarte scumpa, iar populatia nu are la indemana mijloace eficiente prin care sa testeze pe loc continutul de apa din produsul cumparat.

Se tolereaza insa comertul cu miere de albine cu adaos de apa deoarece este mai ieftina si se poate utiliza la gatit sau ca indulcitor pentru ceaiuri si alte bauturi, fiind superioara zaharului rafinat si pastrand unele proprietati medicinale utile.

Persoanele care iubesc acest aliment de exceptie vor putea sa isi procure si miere de albine de calitate din comertul romanesc, dar cautarile lor or sa necesite ceva timp, iar bugetul alocat va fi mereu mai mare insa una peste alta merita sa investesti si timp si bani pentru o miere de albine mai buna deoarece exista si certe beneficii pentru sanatate pe care sa le obtinem prin consumul de miere de albine de calitate superioara.

Autor:  Lucia Mihailescu