Site coolinaria.ro

Ce putem face pentru a evita greselile comune in plan alimentar?


Ce putem face pentru a evita greselile comune in plan alimentar? Pentru un bucatar amator sau un tanar care abia se initiaza in tainele gatitului de calitate, a manca sanatos inseamna de regula a manca conform standardelor stiintifice stabilite de catre autoritatea medicala, lucru fara indoiala pozitiv si benefic pentru novicii bucatariei.

Spre deosebite de acestia, bucatarii cu vechime si alte persoanele care se pot lauda cu multa informatie si o bogata experienta culinara risca nu de putine ori sa faca unele greseli in planul nutritiei echilibrate, ei bazandu-se mai degraba pe ceea ce cred dansii ca e sanatos si mai putin pe recomandarile medicilor sau ale nutritionistilor.

1. Acesta este si motivul pentru care multi dintre noi riscam sa facem una dintre cele mai comune, dar si mai grave greseli in plan alimentar, respectiv sa ajungem sa credem cu tarie ca alegerile noastre culinare sunt mai bune decat este cazul in realitate.

Informatia updatata si sustinuta cu date stiintifice ne poate insa convinge in scurta vreme sa renuntam la asemenea idei gresite si sa revenim la sentimente mai bune, lucru posibil mai ales daca nu ne incapatanam in continuare sa sustinem ca tot noi avem dreptate.

2. O alta greseala des intalnita la multe persoane este calcularea gresita a portiilor la masa cauzata in principal de aportul prea mare de carbohidrati din preparatele culinare. Se crede astfel ca legumele consumate in cantitati mari nu ne pot ingrasa, dar se uita faptul ca adesea aceste legume sunt insotite de sosuri si grasimi care conduc repede la cresteri in greutate.

Un bun echilibru intre carbohidrati, proteine si grasimi sanatoase va reusi insa sa echilibreze meniurile zilnice astfel incat portiile sa fie servite in cantitati reduse, dar sa ofere si suficiente nutrimente si energie pentru a ne sustine de-a lungul zilei.

3. Tot mai multe persoane in utlima vreme aleg din comoditate si din cauza unui program de munca incarcat sa serveasca mesele zilnic in mod haotic, la ore nepotrivite si fara a acorda multa atentie la ce mananca.

Un asemenea comportament alimentar conduce in timp la o fluctuatie a nivelului zaharului din sangem fapt care genereaza apoi un metabolism lent si un apetit nesanatos. Mai mult, unele persoane chiar introduc la dieta suplimente alimentare diverse crezand ca astfel isi ofera o alimentatie echilibrata, dar putand sa ajunga repede la deficiente de natura chimica in organism tocmai pentru ca nu consuma mese regulate si variate.

4. Sedentarismul si absenta miscarii in aer liber sunt o alta greseala, care poate da complet peste cap chiar si cele mai sanatoase diete, nefiind de ajuns sa mananci bine pentru a ramane si sanatos.

Exercitiul fizic practicat fie si sub forma plimbarilor lungi in aer liber este esential pentru sanatate, iar persoanele care nu prea parasesc biroul sau lucreaza in spatii inchise ar trebui sa profite la maximum de orice prilej pentru a face si putina miscare, niste exercitii de mobilitate sau, de ce nu, pentru a practica sportul preferat.

5. In sfarsit, de cand cu moda dietelor de slabit, prea multa lume a inceput sa acumuleze informatie diversa, nu intotdeauna valida d.p.v. stiintific si astfel unele persoane au ajuns sa se considere experti in nutritie desi nu detin intotdeauna date corecte sau aduse la zi.

Acest lucru poate fi deosebit de nociv nu doar pentru persoanele care cred ca se pricep la nutritie, dar si pentru apropiatii lor si in general pentru aproape oricine cu care aceste persoane intra in contact discutand printre altele si probleme de natura alimentara. Informatia lor trebuie deci verificata si cu alte surse similare pentru a se evita confuziile si a nu se raspandi dezinformari care mai apoi sa faca rau unor grupuri mai mari sau mai mici de persoane.

Astfel de greseli precum cele amintite mai sus, dar si altele pot fi evitate intotdeauna daca se exercita si o doza oarecare de modestie si onestitate fata de actul culinar, intelegandu-se ca oricine are inca multe de invatat din acest punct de vedere indiferent cat de multa experienta a ajuns sa acumuleze de-a lungul timpului.

Acest lucru cumulat cu consultarea surselor de informatie oficiale si a medicilor si nutritionistilor profesionisti va permite mai apoi o alimentatia corecta si bine echilibrata atat pentru propria persoana cat si pentru cei pentru care se gateste, acolo unde cazul.

Greselile in plan alimentar sunt prezente la mai toata lumea, dar dorinta de a fi mereu bine informat si de a invata si alte lucruri noi despre gatit vor permite corectarea din timp a acestor greseli, cu timpul putandu-se atinge si performante de invidiat in plan culinar.

Autor:  Lucia Mihailescu