Site coolinaria.ro

Recomandari alimentare pentru femeile insarcinate


Recomandari alimentare pentru femeile insarcinate Pe toata durata sarcinii femeile trebuie sa se asigure ca dieta lor alimentara le ofera suficienta energie si nutrimente benefice nu doar pentru ele ci si pentru bebelus. Este o perioada cand trupul cunoaste modificari majore si e de dorit sa stii cum sa te descurci si cu acest aspect nu intotdeauna placut.

Si in cazul femeilor gravide diversitatea alimentara poate face diferenta intre un trai usor si relaxat sau o etapa pe care ai vrea sa o uiti cat mai curand posibil. Fructele si sucurile naturale din abundenta sunt secretul reusitei si in aceasta situatie fiind recomandate cel putin 5 portii de fructe zilnice combinate cu sucuri proaspete facute pe loc.

Mancarea bogata in fibre alimentare este un imperativ putandu-se insa combina si cu produse de origine animala foarte proaspete precum carnea de pui, pestele, ouale si branzeturile. Nu exagerati totusi cu alimentele bogate in grasimi si alegeti tot pe acelea cu continut redus de grasimi.

Produsele lactate precum laptele, iaurtul si branzeturile nu trebuie servite daca nu se cunoaste cu exactitate sursa lor de provenienta si se recomanda produse pasteurizate si ambalate corespunzator. Desi e tentant nu e bine sa combinam prea des laptele cu biscuiti, placinte sau prajituri deoarece acestea au un continut prea mare de zahar, dar si de grasimi si nu e recomandat sa se scape de sub control acest aspect.

Sandviciurile usoare sunt si acestea o alternativa excelenta intre mesele principale atata vreme cat nu contin prea multe grasimi si sunt insotite si de legume si zarzavaturi proaspete. Nu uitati nici de supele bogate in vitamine intrucat pot intotdeauna constitui o varianta fericita la alte feluri alimentare.

Acidul folic trebuie asigurat si prin consumul de suplimente prescrise de catre medicul specialist cam pana in a 12-a sapatamana de sarcina si bineinteles prin consumul zilnic de cereale si zarzavaturi. Pentru o mai buna fixare a fierului in organism combinati mesele cu continut mare de fier cu sucuri bogate in vitamina C pentru a usura procesul de absorbtie. Evitati ceaiul si cafeaua atunci cand faceti astfel de cure de produse cu continut important de fier.

Vitamina D este esentiala pe toata perioada sarcinii de aceea ca si in cazul acidului folic medicul va poate prescrie suplimente pe care sa le luati zilnic atata vreme cat va considera dansul ca e necesar. Daca puteti face si niste bai scurte de soare este ideal, dar daca nu e posibil acest lucru atunci consumati mai multe alimente bogate in vitamina D precum pestele, pestele conservat in ulei sau produsele fortificate cu vitamina D oferite de catre producatorii autorizati.

Spre deosebire de celelalte vitamine, in cazul vitaminei A se recomanda moderatie de aceea atentie totusi la cantitatea de peste pe care o consumati saptamanal pentru ca si acesta este bogat nu doar in alte substante, dar contine si o doza mare de vitamina A. De evitat vor fi si branzeturile fermentate indelung sau laptele nepasteurizat intrucat acestea pot contine multe bacterii daunatoare atat mamei cat si fatului. Pateurile, inclusiv cele vegetale sunt total nerecomandate si de asemenea ouale crude sau negatite suficient de bine.

Nu consumati carne care nu a fost bine fiarta sau prajita si sub nici o forma nu ingerati carne cruda deoarece astfel se pot face foarte usor intoxicatii alimentare diverse. Carnatii si mezelurile in general sunt din acest motiv de evitat, iar ficatul il puteti servi doar la ocazii insa si atunci bine preparat si nu semicrud sau in sange. Anumite sortimente de peste trebuie si acestea evitate pentru ca prezinta un nivel de mercur prea ridicat. Pestele-spada, merlinul, carnea de rechin, hamsiile si alte produse similare trebuie lasate deoparte si le puteti savura in liniste mai tarziu, dupa ce veti scapa si de perioada de alaptare. Nu evitati totusi pestele, dar limitati-va la maximum 2 portii pe saptamana.

Alcoolul si cafeaua trebuie reduse la minimum, iar daca este posibil incercati sa renuntati definitiv la ele pe toata perioada sarcinii. Atentie si la bauturile energizante, la alimentele cu continut mare de cacao si la ciocolata pentru ca si acestea pot avea repercusiuni negative asupra greutatii copilului la nastere. Un pahar de vin natural nu va poate face rau insa e bine sa nu fie puternic alcoolizat. De asememena incercati sa nu consumati alune, nuci sau alte alimente similare recunoscute pentru alergiile pe care le pot induce.

Consumati deci din abundenta fructe, zarzavaturi si legume cat mai proaspete, iaurturi sau branzeturi sarace in grasimi, cereale diverse, paine integrala si beti cat mai multe sucuri naturale. Verificati-va constant greutatea si tensiunea arteriala si nu uitati sa faceti si vizite regulate la medicul specialist. Alternati momentele de odihna deplina cu plimbari in aer liber si putina miscare prescrisa tot de medic si in rest nu puteti decat sa sperati ca lucrurile vor decurge multumitor mai ales ca dumneavoastra ati facut cam tot ce se poate face in acest sens.

Autor:   Lucia Mihailescu