Site coolinaria.ro

Reguli de urmat la cumparaturi


Reguli de urmat la cumparaturi Igiena alimentara si siguranta in folosirea produselor alimentare nu se incheie cu propria noastra bucatarie ci poate fi extinsa si asupra iesirilor noastre in oras pentru cumparaturi sau pentru a servi masa intr-un alt loc decat cel in care ne-am obisnuit. La cumparaturi pregatim de fapt terenul pentru un gatit calitativ superior si o masa pe masura de aceea este bine sa urmam si cateva reguli simple care sa ne asigure ca obiectivele noastre vor fi atinse cu succes.

Primul lucru pe care si-l doreste orice cumparator este sa gaseasca cat mai multe produse proaspete si e bine sa dorim acest lucru din start. Astfel ca produsele super congelate sau semi-preparatele sunt de evitat si le vom alege doar daca nu vom fi multumiti cu oferta existenta la momentul respectiv pe piata de alimente.

Nu va grabiti sa raspundeti solicitarilor primului vanzator care va iese in cale ci studiati marfa cu atentie, uitati-va si la preturi si de asemenea verificati daca lucratorul comercial se prezinta adecvat sau face lucruri pe care in mod normal nu ar fi permis sa le faca. In asemenea situatii daca deja ati achizitionat produsul si nu sunteti multumiti de calitatea serviciilor reclamati imediat problema dumneavoastra la responsabilii de magazin, iar daca nu se rezolva nimic inaintati plangerea catre autoritatea in materie.

Incercati sa observati daca sunteti serviti din pachete sau containere care respecta normele de depozitare a alimentelor si refuzati produsul daca observati ceva suspect. In special in cazul produselor din carne, a pestelui si a branzeturilor nici nu va ganditi sa mai stati pe ganduri daca acestea nu sunt depozitate adecvat si sunt amestecate de-a valma pe rafturile comerciantului.

Atunci cand va intereseaza zarzavaturile, fructele si legumele incercati sa le procurati in primul rand de la producatorii locali si abia apoi mergeti la marile magazine comerciale. Aici veti gasi in general produse de calitate, dar multe dintre ele modificate genetic. Nu uitati totusi ca mai inainte de a cumpara produsele dorite sa va asigurati ca nu aveti de-a face cu intermediari suspecti sau speculanti de ocazie.

Foarte important, daca v-ati facut o lista de acasa tineti-va de ea si nu va aruncati la tot felul de chilipiruri de moment care va pot da peste cap intregul program de cumparaturi si va pot dezechilibra bugetul alocat acestora. In cazul in care nu puteti rezista tentatiei nu uitati ca totusi sa faceti o scurta adnotare pe lista de cumparaturi pentru a reveni asupra produselor omise mai tarziu.

Bonurile de masa si cupoanele alimentare trebuie folosite judicios, dupa un plan prestabilit deci nu luati in desconsiderare acest aspect intrucat e vorba tot despre munca dumneavostra si nu trebuie sa diminuati acest lucru printr-o proasta raportare la aceasta forma de recompensare a eforturilor dumneavoastra de-a lungul unei intregi luni.

La final, nu va inselati singuri atunci cand observati diferente de preturi imbucuratoare la produse similare aflate in acelasi magazin. In mod sigur produsul mai ieftin are ceva in minus fie cantitativ fie calitativ deci studiati cu atentie etichetele si abia apoi decideti daca merita sau nu investitia. De asemenea nu evitati produsele mai ieftine sau mai scumpe din principiu, pentru ca asa v-ati obisnuit, ci preferati sa cumparati totul pe baza de calcule practice si nu pareri preconcepute.

Autor:   Lucia Mihailescu