Site coolinaria.ro

Cum sa introducem fructele de padure la dieta?


Cum sa introducem fructele de padure la dieta? Foarte sanatoase si pline de antioxidanti, fructele de padure ne pot proteja organismul de multe dintre bolile grave ale zilelor noastre, fiind de multe ori superioare ca eficienta medicamentelor obtinute din aceleasi fructe de padure, care insa sunt mai usor de administrat, dar nu neaparat si mai ieftine.

Mai toate fructele de padure contin bioflavonoizi si compusi fitochimici care ne scapa organismul de radicalii liberi, prevenind in acest mod cancerul, bolile de inima sau starile de inflamatie, fiind totodata recunoscute si ca unele dintre cele mai gustoase produse de pe piata agro-alimentara.

Nu intotdeauna insa reusim sa le introducem la dieta prin niste retete simplu de realizat si care sa le pastreze toate proprietatile lor nutritive, acesta fiind si motivul pentru care va propunem in randurile care urmeaza cateva modalitati utile de servire a fructelor de padure in cadrul unor gustari frugale dintre mese sau in loc de desert la sfarsitul uneia dintre mesele principale:

- bolul de cereale de dimineata poate sa includa adesea si o jumatate de cana de fructe de padure, indiferent daca va fi vorba despre cereale gatite sau reci;

- iaurtul simplu este mult mai gustos printr-un adaos de fructe de padure si de asemenea mai sanatos decat iaurturile cu fructe din comert, care contin si o serie de aditivi suspecti;

- saptamanal, o data sau de doua ori, merita gatite si salate din fructe si/sau legume unde sa putem presara pe deasupra si un pumn de fructe de padure care sa dea un plus de savoare acestor preparate de calitate;

- fructele de padure de asemenea pot fi un adaos de dorit la prepararea de sandviciuri cu putin unt si paine prajita, care sa fie servite la gustarile dintre mese;

- indiferent de perioada anului, fructele de padure pot fi procurate in stare proaspata sau uscata, ele pastrandu-si cam toate proprietatile lor nutritive, iar fructele de padure uscate sunt mult mai usor de introdus la gatit decat cele proaspete;

- multe preparate la cuptor permit si adaugarea fructelor de padure, fie la final, fie pe durata gatitului;

- fructele de padure congelate sunt si acestea bune pentru consumul repetat, dar este important sa ne alegem intotdeauna un producator certificat, capabil sa ne ofere produse de calitate, fara conservanti sau aditivi alimentari.

Intrucat de cele mai multe ori, fructele de padure necesita conditii speciale de depozitate, incercati sa le consumati cat mai repede dupa ce le-ati adus acasa, iar daca doriti totusi sa va faceti si unele provizii, atunci respectati intocmai recomandarile producatorului de pe eticheta alimentara.

Autor:  Lucia Mihailescu