Site coolinaria.ro

Fibromialgia este agravata prin consumul de alimente procesate!


Fibromialgia este agravata prin consumul de alimente procesate! Fibromialgia nu este propriu-zis o boala cronica ci mai degraba se poate clasifica ca un sindrom care anunta aparitia unor afectiuni mai grave, dar modul de manifestare a fibromialgiei poate de multe ori crea confuzii, generand in acelasi timp si o stare crescuta de stres din cauza durerilor difuze care o acompaniaza, a tulburarilor de ordin alimentar si fizic si a starii generale de slabiciune a organismului.

Toate persoanele care sufera de acest sindrom este indicat sa se prezinte de urgenta la medic pentru analize amanuntite si in acelasi timp trebuie avute in vedere si unele schimbari drastice de tip alimentar care sa reduca simtitor inflamatiile din organism, rezultat direct al unei diete haotice si a unui stil de viata nesanatos.

In esenta, fibromialgia este semnalul de alarma tras de propriul nostru organism suprasolicitat prin care ni se atrage atentia ca am facut prea multe excese in trecut si ca e timpul sa optam pentru un alt mod de a ne alimenta si a ne trai viata, ceva mai organizat si in deplin acord cu sfaturile specialistilor in nutritie si sanatate.

Principalii factori de risc care pot fi corelati in mod direct cu sindromul medical numit fibromialgie sunt stimulentele introduse frecvent in dieta noastra precum si mare parte dintre alimentele procesate la care nu vrem sa renuntam. Astfel, alcoolul, cafeaua, tutunul, zaharul si dulciurile, faina alba, apa minerala, energizantele, aditivii alimentari etc. este de preferat sa fie complet eliminate pentru o perioada mai lunga de vreme sau in cel mai rau caz reduse la un minimum acceptabil cel putin pana ce simptomele dispar definitiv.

In al doilea rand, trebuie oferita o atentie suplimentara la necesarul de vitamine si minerale al organismului nostru suprasolicitat, in special vitaminele din gama B, vitaminele C si E, acizii grasi omega 3 sau coenzima Q10 fiind mai mult decat necesare pentru atingerea echilibrului optim din punct de vedere nutritional.

Odihna improprie si stresul constant pot agrava fibromialgia la fel de mult ca si alimentatia gresita, iar revenirea la un program normal de odihna si eliminarea stresului devin acum o prioritate. Cu timpul, respectandu-se si aceste recomandari, organismul isi va reveni aproape complet, ramanand ca si pe viitor sa se evite cu tarie consumul de alimente procesate, excesul de stimulente si lipsa accentuata de odihna.

Medicul de familie ne va putea recomanda si alte masuri bune de luat, el bazandu-se si pe rezultatele stiintifice ale investigatiilor medicale si putand sa aiba o privire mai larga asupra adevaratelor cauze care au declansat fibromialgia. In foarte putine cazuri, fibromialgia poate evolua totusi inspre o afectiune grava, dar acest lucru se va intampla mai ales atunci cand se neglijeaza sfaturile prezentate mai sus si destul de rar in alte situatii.

Autor:  Lucia Mihailescu