Site coolinaria.ro

Faceti economii la consumul de apa fara a renunta la un confort sporit!


Faceti economii la consumul de apa fara a renunta la un confort sporit! Seceta pare sa fi luat sfarsit, anii din urma fiind tot mai bogati in precipitatii, dar tarifele practicate pentru apa de consum nu au scazut deloc si de aceea este util sa descoperim impreuna cele mai eficiente cai de reducere a consumului de apa, fara a faca insa rabat de la igiena personala sau de la confortul pe care ni-l dorim cu totii.

1. Prima si cea mai importanta masura de reducere a consumului de apa este contorizarea sursei proprii, in prezent tot mai multe localitati din mediul rural beneficiind de un sistem de distributie de apa, dar fara a se introduce inca si niste aparate bune pentru inregistrarea clara si diferentiata a consumului de apa in fiecare gospodarie.

2. Mai ales in anotimpul cald, dusurile sunt de preferat bailor fierbinti, astfel realizandu-se si economii cu apa, in special acolo unde se opreste dusul pe durata samponarii sau a folosirii sapunului.

3. In mediul rural, gospodarii seriosi nu uita niciodata sa foloseasca sisteme sau recipiente largi pentru colectarea apei de ploaie, si aceasta e de mare folos pentru culturile proprii dupa ce a fost bine decantata.

4. La spalarea vaselor sau pe durata spalatului pe dinti sau a curatarii unui recipient oarecare nu este nevoie sa lasam robinetul deschis mereu deoarece avem nevoie de timp si pentru a freca si indeparta murdaria sau a ne peria multumitor. Desi aparent aici nu vom face economii, la familiile mai numeroase se poate discuta totusi despre economisirea a sute de litri saptamanal.

5. Masina automata de vase si cea pentru rufe sunt special contruite pentru a face economii cu apa si detergentul, iar achizitionarea unor astfel de produse va putea aduce si ceva economii la bugetul de familie.

6. Intretinerea periodica a instalatiei de apa poate face diferenta intre risipa si economii importante, fiind de aceea recomandat sa apelam de doua ori pe an si la serviciile unui instalator profesionist care sa repare ceea ce este de reparat sau doar sa ne felicite pentru modul corect in care am intretinut instalatia de apa in toata aceasta perioada.

7. Recipientele adecvate si complete pentru gatit vor ajuta simtitor la economiile de apa din bucatarie, nu toate alimentele cerand sa fie spalate sau decongelate sub jet de apa rece. De asemenea, apa calda pentru spalat ne-o putem prepara si singuri in recipiente largi de unde sa o folosim apoi la discretie pentru activitatile din bucatarie fara a mai consuma apa calda de la robinet.

8. In camera de baie, rezervorul de apa pentru toaleta poate fi de dimensiuni mai reduse, dar cu o eficienta mai mare pentru curatarea vasului de toaleta, iar produsele moderne vin special echipate pentru un astfel de consum mai redus de apa.

Daca aveti si voi de facut unele recomandari utile pentru economisirea apei in gospodariile obisnuite fie din mediul rural, fie de la oras va rugam sa completati sfaturile noastre cu altele pentru a beneficia cu totii de pe urma acestor masuri simple si deosebit de eficiente, care sa ne pastreze mai multi bani prin buzunare, permitand in acelasi timp furnizorilor de servicii sa ne ofere apa din belsug si de cea mai buna calitate si pe viitor.

Autor:  Lucia Mihailescu