Site coolinaria.ro

Inlocuitori naturali ai zaharului rafinat


Inlocuitori naturali ai zaharului rafinat Nu doar persoanele care sufera de diabet isi doresc sa isi completeze dieta cu inlocuitori sanatosi ai zaharului rafinat, dar si alte categorii de persoane care se tem de efectele negative ale consumului de zahar asupra sanatatii lor de asemenea cauta asemenea inlocuitori pe piata alimentara.

Nu intotdeauna usor de gasit sau mai ieftine decat zaharul, inlocuitorii naturali ai zaharului sunt totusi disponibili intr-o oferta destul de bogata, fiind util sa ii trecem repede in revista pentru a vedea avantajele si, eventual, dezavantajele utilizarii acestor produse in locul zaharului alb, cu care ne-am obisnuit cu totii inca din copilarie.

1. Extrasul de stevie dulce De zeci de ori mai dulce decat zaharul, acest produs nu contine calorii si nici nu are un indice glicemic ridicat, fiind in intregime obtinut din stevia dulce si sigur pentru consumul uman. Nu e foarte ieftin, dar se foloseste in cantitati infime la gatit sau ca indulcitor si de aceea merita incercat.

2. Siropul organic de yacon se obtine din radacinile plantei cu acelasi nume si are de asemenea foarte putine calorii si un indice glicemic scazut. Gustul sau este proaspat si reconfortant si poate fi considerat ca un excelent inlocuitor natural al zaharului.

3. Turbinado sau sucanato este un produs obtinut prin dezhidratarea extrasului de trestie de zahar, avand un indice glicemic mai mic si continand de asemenea relativ putine calorii in raport cu zaharul rafinat. Poate fi luat in considerare, dar nu si de catre diabetici pentru o schimbare sanatoasa de dieta.

4. Zaharul rapadura este o varianta a zaharului brut folosita adesea la gatit pe care merita sa o introducem la dieta la inlocuitor al zaharului alb.

5. Mierea de albine, desi bogata in zahar si cu un indice glicemic ridicat, este un excelent substitut al zaharului alb, nefiind desigur recomandata diabeticilor, dar putand fi un inlocuitor de preferat pentru restul persoanelor. Mierea de albine are si multe proprietati medicinale si este superioara din toate punctele de vedere zaharului rafinat.

Multe alte produse substitut al zaharului alb exista pe piata, unele complet naturale, iar altele procesate in grade diferite, iar cei cu adevarat interesati de aceasta problema vor putea gasi cu rabdare exact produsul cautat de dansii care sa inlocuiasca cu succes zaharul la dieta fara a se renunta la gustul si confortul cu care ne-a obisnuit consumul de zahar alb in trecut.

Autor:  Lucia Mihailescu