Site coolinaria.ro

Sfaturi utile pentru respectarea programului zilnic alimentar


Sfaturi utile pentru respectarea programului zilnic alimentar Obiceiurile alimentare gresite dobandite de-a lungul vremii pot fi schimbate pas cu pas, fiind vorba in general despre un proces de lunga durata, cu suisuri si coborasuri, dar care la final ne va aduce acolo unde ne dorim, respectiv la o alimentatie mai echilibrata si mai sanatoasa.

Stresul si abuzurile alimentare pot fi insa piedici majore pentru procesul de adoptare a unei diete de succes, iar nerespectarea programului de odihna de asemenea va aduce mari deservicii din acest punct de vedere. Putin mai multa rigoare si seriozitate in tot ceea ce facem este in consecinta un prim pas de facut pentru o alimentatie corecta.

Intr-o prima etapa, stabilirea unui program adecvat de odihna si de servire a meselor va permite mai tarziu si o buna diversificare a ingredientelor introduse in meniurile zilnice, acest lucru venind ca de la sine atunci cand atingem un echilibru minim si ne dorim sa consumam preparate cat mai variate pentru a transforma totul intr-o activitate placuta si utila pentru sanatatea noastra.

Aportul de fructe si legume la dieta va putea apoi inlocui gustarile nesanatoase dintre mese, fructele existand din belsug pe piata, unele dintre acestea fiind nu doar suficient de ieftine, dar si gustoase (banane, mere, citrice, nectarine, piersici, smochine, curmale etc.). Alternativ, tot la gustarile dintre mese se poate servi si ceva mai consistent de tipul sandviciurilor cu branza, sunca, unt de arahide, iaurturi sau chiar si mese frugale din peste sau fructe de mare.

Bauturile de proteine si apa proaspata nu ar trebui sa lipseasca la gustarile dintre mese, ajutand din plin la hidratarea corecta a organismului si potolind adesea apetitul nesanatos. Cumulat cu fibrele alimentare obtinute din fructe si legume ar trebui sa fie de ajuns pentru a tine bine sub control greutatea corporala.

La mesele zilnice, carbohidratii din surse vegetale pot fi inclusi in procent de pana la 65% sau mai putin, restul urmand sa fie complet prin produse bogate in proteine si grasimi sanatoase. Uneori, atunci cand dorim sa pierdem cateva kilograme, carbohidratii vor puta fi redusi pana la 45%, dar nu mai putin deoarece altfel pot aparea alte dezechilibre de ordin alimentar.

Dulciurile si alimentele cu indice glicemic mare nu trebuie servite decat ocazional, iar zaharul, dulceturile si gemurile de asemenea nu ar trebui sa faca parte zilnic din deserturile cu care ne tratam la finalul meselor. Acestea se alterneaza cu fructe sarace in zahar pentru a se controla astfel si nivelul zaharului din sange.

Nu in ultimul rand, nici macar o gustare foarte frugala nu se poate servi pe fond emotional, stresul, graba sau neatentia trebuind constant evitate la masa. Orice probleme avem de rezolvat, acestea se vor amana sau li se va acorda prioritate, iar masa se va servi in mod adecvat, asa cum este recomandat si mai niciodata altfel.

Alcoolul, cafeaua, tutunul si alte stimulente nu sunt interzise la o dieta de succes decat de catre medicul specialist, dar moderatia va fi cheia pentru pastrarea unei sanatati de fier, nefiind deloc bine sa abuzam de nici unul dintre aceste stimulente pentru ca toate impieteaza serios asupra eforturilor noastre pentru a ne alimenta corect si a adopta un stil de viata cat mai sanatos.

Autor:  Lucia Mihailescu