Site coolinaria.ro

Un frigider vechi inregistreaza un consum energetic mare


Un frigider vechi inregistreaza un consum energetic mare Conform unei analize bazate pe mai multe surse din industria de profil, aparatele frigorifice noi, eficiente energetic (clasa energetica A+ si peste), inregistreaza economii semnificative fata de aparatele vechi de 5 pana la 15 ani.

Electrocasnicele sunt prezente in casele a 99% dintre romani, aparatele cel mai frecvent intalnite fiind masinile de spalat rufe, aspiratoarele, aragazurile si fiarele de calcat, frigiderele si combinele frigorifice – conform unui studiu derulat de Electrolux Romania in parteneriat cu agentia de market research AD Consulting, la inceputul lunii iunie. Aceste cifre atesta ca piata din Romania a atins nivelul de saturatie, iar in prezent activitatile de achizitie sunt dominate de inlocuirea aparaturii electrocasnice existente. Costurile de achizitie ale unui aparat electrocasnic nou sunt recuperate prin reducerea costurilor de exploatare (costul electricitatii, al apei).

De exemplu, consumurile energetice ale aparatelor frigorifice vechi sunt cu 30 - 80% mai mari, in functie de vechimea acestora, comparativ cu consumul echipamentelor din clasa A+. Saltul semnificativ in consum se inregistreaza dupa o perioada de 5 ani vechime. Un aparat frigorific vechi de 10 ani are un consum de energie de 420 kWh/an, spre deosebire de un aparat nou din clasa A+, care inregistreaza un consum de numai 255 kWh/an. In ceea ce priveste consumul de energie pe durata de viata, un aparat nou din clasa A+ inregistreaza o economie de 2.475 kWh, ceea ce reprezinta o economie a costurilor pe durata de viata de 1.342 lei.

„Daca avem in vedere, pe de o parte, ponderea consumului pentru aparatura electrocasnica in consumul total de electricitate din sectorul rezidential si, pe de alta parte, vechimea aparaturii electrocasnice din tara noastra, devine evident ca exista un potential important de reducere a necesarului de electricitate si de apa, si implicit a costurilor, prin inlocuirea echipamentelor vechi cu unele noi, mai eficiente energetic. Majoritatea aparatelor din clasa energetica A+ si A++ justifica inlocuirea stocului existent dinainte de anul 2000, din punct de vedere al perioadei de recuperare a investitiei”, a declarat Carmen Georgescu, Marketing and Communication Manager Electrolux Romania.

Autor:  Iosub Alin