Site coolinaria.ro

Dieta Montignac


Dieta Montignac Dieta Montignac are la baza evitarea alimentelor cu indice glicemic ridicat: morcovi, cartofi si sfecla. Aceasta dieta nu presupune renuntari ci sugereaza o alimentatie armonioasa, fara excese, ca punct de pornire pentru o pierdere semnificativa in greutate fara risc cardiovascular.

Dieta Montignac interzice anumite combinatii alimentare cum ar fi: lipide si zaharuri sau grasimi animale si carbohidrati. Zaharul poate fi consumat de 2-3 ori pe zi (dar nu in cantitati industriale), fructele se mananca intre mese iar cerealele si legumele se prefera neprelucrate termic.

Se porneste de la ideea ca dietele hipocalorice sunt ineficiente si ca secretul unui regim eficient consta in alegerea substantelor hranitoare in functie de valoarea lor nutritiva: se prefera glucidele cu indice glicemic scazut, se opteaza pentru acizii grasi polinesaturati si mononesaturati, iar proteinele trebuie alese in functie de modul concret in care actioneaza asupra organismului fiecaruia.

Dieta Montignac cuprinde doua etape: pierderea in greutate si mentinerea. Este clar ca in prima etapa se slabeste iar in a doua se mentine greutatea ideala si se continua cu un regim alimentar si de viata rational prin care sa nu mai fim nevoite sa mai trecem niciodata prin cosmarul supraponderalitatii.

Este o dieta nepretentioasa, care poate fi tinuta chiar si de catre persoanele foarte ocupate. Organismul se obisnuieste cu noul tip de alimentatie si la finalul dietei nu vei mai simti nevoia sa mananci in exces. Dezavantajul dietei vine din aportul scazut de glucide care poate provoca stari de oboseala.

incheiem cu un meniu pentru o exemplificare concreta a unei zile din viata alimentara a unei adepte de dieta Montignac:

- micul dejun: fructe, paine integrala cu margarina fara grasimi, cafea decafeinizata, lapte integral;
- pranz: avocato cu sos vinegretta, friptura cu pastai, branza, apa plata;
- cina: salata sau supa de legume, omleta cu ciuperci, branza sau iaurt degresate.

Autor:  Raluca Alupoaie