Site coolinaria.ro

Cum sa ne hranim sanatos in concediu


Cum sa ne hranim sanatos in concediu Vara este perioada concediilor. Este perioada cea mai asteptata a anului. Este perioada in care cu totii suntem tentati sa transformam micile bucurii ale vietii in obisnuita. Totusi, fie ca plecati la mare sau la munte, nu uitati ca excesele nu sunt de dorit. Mai ales cele culinare. In perioada de vara, cand nu de puține ori temperaturile depasesc pragul de 35°C, trebuie sa consumați cel puțin doi litri de lichide zilnic, sa va feriți pe cat puteți de contactul direct cu soarele si sa aveți o alimentație echilibrata.

Echilibru complet

Alimentatie echilibrata inseamna 15% proteine, 30% grasimi si 55 % glucide. Adica: fructe, legume, carne si cereale. „Incercati sa reduceti consumul de lactate grase (unt, smantana) si carne grasa de porc si vita. Alegeti, in schimb, grasimi vegetale precum uleiul de masline, de floarea soarelui si produse pe baza

acestora. Puteti opta la micul dejun pentru un sendvis cu margarina tartinabila si ardei sau somon. Acestea sunt surse de grasimi nesaturate, de care organismul are nevoie” puncteaza nutritionistul Serban Damian. Asadar, ziua ar trebui sa inceapa cu un mic-dejun copios si bogat in proteine si glucide. Nu ezitați sa inlocuiți cafeaua cu un pahar de suc din fructe proaspete sau cu un ceai verde proaspat preparat.

Ca gustari intre mese, ideale sunt fructele. Asta fiindca au un aport insemnat de vitamine si hidrateaza organismul. Astfel, merele sunt bogate in fibre si fructoza - un mar de marime medie, cu coaja, ofera 3 grame de fibre (10% din necesarul zilnic recomandat). De asemenea, caisele, nectarinele si strugurii imbunatatesc metabolismul, contribuie la intarirea sistemului imunitar. La fel ca micul-dejun, nici pranzul nu ar trebui sarit. Sunt recomandate salatele, fiindca ajuta la detoxifierea organismului si la fel ca fructele, il hidrateaza. Rosiile, castraveții sau ceapa verde sunt cateva dintre legumele sezoniere care contribuie la fortificarea organismului.

Seara, sunt recomandate lactatele slabe, salatele sau fructele.
Alaturi de o alimentatie sanatoasa si o hidratare adecvata, acordati o atentie sporita si miscarii in aer liber. Un organism sanatos, puternic, echilibrat implica o grija permanenta pentru un stil de viata sanatos.

Autor:  Daniela Tiba