Site coolinaria.ro

Factori majori de risc pentru degradarea accelerata a organismului uman


Factori majori de risc pentru degradarea accelerata a organismului uman Longevitatea noastra depinde de o serie de factori considerati a fi factori de risc pentru sanatatea noastra pe termen lung, odata cu inaintarea in varsta acestia facandu-si simtita prezenta din ce in ce mai acut, semnalandu-ne astfel si o degradare accentuata a organismului nostru ajuns la o limita din cauza solicitarilor la care a fost supus in trecut.

Cu cat mai multe abuzuri facem deci in perioada noastra activa de viata cu atat mai grea ne va fi si batranetea, fiind de aceea recomandata moderatia in tot ceea ce urmeaza sa intreprindem si aceasta inca de la varsta adolescentei, atunci cand energiile se cer parca a fi consumate in exces.

Factorii de risc care permit o estimare destul de exacta a sperantei de viata sau a longevitatii depind proportional de ereditate, de stilul general de viata, de mediul inconjurator si de sistemul de asigurari de sanatate, dintre acestia procentul cel mai mare avandu-l stilul de viata practicat de un grup social sau de o intreaga populatie.

Cu cat mai civilizata si mai corect informata va fi deci populatia dintr-o regiune geografica cu atat mai mare va fi si speranta de viata pentru persoanele care fac parte din aceasta populatie intrucat alegerile in plan personal ca stil de viata si alimentar se vor rasfrange in modul cel mai direct asupra longevitatii populatiei in cauza.

Ereditatea ocupa locul imediat urmator ca factor de risc, aici fiind transmise multe dintre bolile si deficientele generatiilor anterioare catre copii si urmasii lor, prevenirea unor asemenea situatii fiind posibila doar in conditiile in care exista programe medicale foarte bine puse la punct si fonduri suficiente pentru a se sustine aceste programe.

La fel de riscanta ca si ereditatea este si influenta mediului inconjurator asupra sanatatii populatiei, aici lucrurile putand sa stea mai bine sau mai rau in functie de cat de eficient pot fi combatuti virusii si bacteriile, neutralizati factorii de poluare, de cat de eficient poate fi indepartat stresul si de cat de bine sunt promovate si insusite valori de ordin moral si spiritual precum familia, respectul fata de ceilalti sau planul profesional si cel religios.

In sfarsit, un sistem de asistenta medicala foarte bine pus la punct poate aduce un plus de longevitate pentru populatia dintr-o zona geografica data sau, dimpotriva, poate contribui la scaderea longevitatii pentru persoanele care traiesc in acest loc daca lucrurile nu stau chiar atat de bine din acest punct de vedere.

Stilul general de viata practicat de catre membrii unei populatii ramane insa factorul determinant pentru longevitatea acestei populatii, aici fiind incluse informatia de calitate si updatarea constanta a acestei informatii, practicarea de exercitii fizice, atitudinea pozitiva fata de viata, o viata sexuala normala, un program de odihna riguros si bineinteles o dieta echilibrata si variata.

Longevitatea noastra, speranta de viata pe care o putem avea depinde, asa cum vedem din randurile de mai sus, de chiar alegerile pe care hotaram sa le facem de la un moment dat incolo, adica de gradul ridicat de civilizatie la care ne dorim sa ajungem cu totii intr-un final.

Suntem deci cu totii responsabili nu doar pentru sanatatea noastra, dar si pentru aceea a copiilor nostri si a urmasilor lor, iar a le nega acestora sansa de a trai mai mult si mai bine decat noi este echivalent cu sinuciderea, acest lucru fiind din pacate mai mult decat evident in zilele pe care le traim in prezent, cand foarte multa lume se alimenteaza gresit in ciuda avertizarilor repetate ale medicilor si nutritionistilor, sistemul de sanatate este lovit tot mai rau de la an la altul, iar factorii de poluare se inmultesc pe zi ce trece.

Statistic si pe cat se poate omeneste prevedea, viitorul pentru copiii romanilor din punctul de vedere al sperantei lor de viata este unul destul de sumbru, in fiecare zi existand insa si sansa pentru noi toti sa schimbam acest trist destin al urmasilor nostri intr-unul ceva mai pozitiv. Daca si cand acest lucru se va intampla ramane de vazut, dar mai este mult de lucrat la schimbarea de mentalitate si optarea definitiva pentru un stil sanatos de viata pentru destul de multi dintre cetatenii tarii noastre.

Autor:  Lucia Mihailescu