Site coolinaria.ro

Fumul de tigara nu este neutralizat nici macar de purificatoarele de aer profesionale!


Fumul de tigara nu este neutralizat nici macar de purificatoarele de aer profesionale! Daca pentru fumatori particulele generate de fumul de tigara nu mai reprezinta o atat de mare problema, pentru celelalte persoane acesta poate fi un factor de risc major, in special copiii si gravidele fiind serios afectati de fumatul pasiv si trebuind de aceea sa fie mereu protejati pentru a nu se expune fumului de tigara.

Din pacate, mijloacele moderne puse la dispozitia noastra de catre stiinta nu sunt mai deloc eficiente in privinta filtrarii fumului de tigara, facand ce e drept o treaba buna pentru captarea altor tipuri de compusi chimici din aer, dar reusind cu mare dificultate sa neutralizeze fumul de tigara la niste cote sigure.

In prezent, mai toate dispozitivele de purificare a aerului de pe piata nu sunt proiectate pentru a filtra si gazele din atmosfera inconjuratoare, reusind doar sa izoleze multumitor firele de praf din aer si o serie de alti agenti toxici, dar nefacand treaba decat pe jumatate sau deloc in ce priveste fumul de tigara.

Unele filtre de ultima generatie precum filtrele tip HEPA sau cele electronice pot, in mod teoretic, sa filtreze si fumul de tigara multumitor insa adevarul demonstrat de testele de laborator arata doar faptul ca aceste filtre pot indeparta mirosul de tigara, dar nu si compusii toxici prezenti in aer care vor actiona la fel de nociv asupra fumatorilor pasivi ca si atunci cand aceste filtre nu ar functiona deloc.

Din acest motiv, cea mai buna protectie impotriva fumului de tigara si a efectelor sale extrem de negative pentru nefumatori ramane interdictia consumului de tutun in toate spatiile unde sunt prezenti si nefumatorii. In acest mod si nu altfel acestia vor fi protejati multumitor, fumatorii urmand sa isi practice viciul lor in alte spatii special amenajate sau la o distanta satisfacatoare de persoanele care nu fumeaza.

Indiferent daca este vorba despre locurile publice sau despre locuinta personala, aceasta regula este de urmat intocmai daca se doreste cu adevarat traiul in cele mai civilizate conditii, fumatorii fiind direct responsabili pentru sanatatea celor din jurul lor si putand sa aduca prejudicii sau, dimpotriva, sa nu mai reprezinte un factor de risc pentru cei care nu fumeaza, dar se vad obligati sa aspire si fumul de tigara alaturi de alergeni si alti compusi chimici din atmosfera.

Nu intamplator in multe tari din spatiul intregii Uniuni Europene s-au luat masuri drastice de interzicere a fumatului in locurile publice, in acest mod protejandu-se multumitor sanatatea nefumatorilor si recunoscandu-se implicit si faptul ca tehnologia actuala nu ofera solutii eficace pentru aceasta problema.

Civilizatia, asa cum stim cu totii, se poate atinge pe mai multe cai, respectul acordat comunitatii si fiecarui individ in parte fiind una dintre acestea, iar legea si impunerea sa fara nici o abatere fiind o alta cale, ceva mai neplacuta, dar si deosebit de eficienta.

Intr-un fel sau altul, fumatorii trebuie deci sa se abtina de la fumat atunci cand se afla in preajma unor persoane care nu fumeaza, cu cat mai repede fiind inteles acest lucru cu atat mai bine putand sa stea lucrurile pentru sanatatea noastra a tuturor, indiferent daca suntem sau nu la randul nostru fumatori.

Autor:  Lucia Mihailescu