Site coolinaria.ro

Spalati-va pe maini foarte des in anotimpul cald!


Spalati-va pe maini foarte des in anotimpul cald! Spalarea manilor, una dintre activitatile pe care le facem practic din inertie, este esentiala pentru prevenirea bolii, existand si o serie de reguli de urmat care sa corecteze eventualele deprinderi gresite atat la copii cat si la adultii insuficient de bine educati ei insisi din acest punct de vedere.

Spalarea mainilor, mai ales in anotimpul cald, se poate face pe cat de des posibil, dar de preferat este sa nu se apeleze la sapunurile antibacteriene decat foarte rar, fiind recomandate sapunurile simple si apa calduta cumulate eventual cu putin alcool sanitar si nimic altceva.

Produsele antibacteriene pot contribui din plin la cresterea rezistentei germenilor si de aceea nu este util sa le folosim prea des. Orice activitate care implica si contaminarea manilor va trebui urmata obligatoriu de spalarea manilor cu apa cu sapun, limitandu-se astfel si riscul de contaminare a hranei, a ochilor sau a persoanelor din jurul nostru.

Activitatile care necesita obligatoriu spalarea manilor inainte, dar si dupa aceea implica:

- servirea mesei
- gatirea meselor zilnice
- curatenia din apartament sau din alte locatii
- activitatile de intretinere a dispozitivelor tehnice si casnice
- folosirea tastaturii si a mouse-ului
- contactul cu rana deschisa sau o persoana bolnava
- contactul cu animalele
- administrarea de medicamente
- folosirea toaletei
- aruncarea gunoiului menajer etc.

De preferat este ca dupa spalarea manilor sa avem mereu la dispozitie si un uscator eficient sau prosoape absorbante curate, cu care nu doar sa ne uscam mainile, dar pe care sa le utilizam si la inchiderea robinetilor.

In anotimpul calduros, frecvente spalarii manilor este mult mai mare si nu trebuie sa uitam niciodata de acest lucru deoarece acum riscul de contaminare este mult mai mare decat in alte perioade, iar transpiratia in exces va presupune de asemenea si spalarea mai deasa a intregului corp.

Autor:  Lucia Mihailescu