Site coolinaria.ro

Relaxare si alimentatie stiintifica dupa fiecare sedinta de exercitii fizice


Relaxare si alimentatie stiintifica dupa fiecare sedinta de exercitii fizice Nu mai este un secret faptul ca la finalul si pe durata exercitiilor fizice este recomandata o hidratare corecta a organismului supus astfel efortului intensiv, dar la fel de recomandata este si alimentatia corecta pentru o asemenea situatie, nu toate produsele alimentare putand fi introduse acum in meniul nostru favorit.

O alimentatie gresita dupa finalizarea exercitiilor fizice poate de fapt sa anuleze toate beneficiile aduse de miscare pentru sanatatea noastra si de aceea, la fel ca si in cazul hidratarii organismului, trebuie acordata o atentie la fel de mare si alimentatiei corecte, optandu-se doar pentru acele preparate care pot oferi un aport util de nutrimente, dar fara a incarca organismul nostru si cu alte substante greu de procesat si complet nerecomandate intr-o asemenea situatie.

Principala categorie de alimente complet interzisa dupa finalizarea unor exercitii fizice este reprezentata de grupa carbohidratilor si a produselor care ii contin, indiferent daca e vorba despre carbohidrati din alimente naturale sau din alimente procesate. Acestia pot acum incetini foarte mult arderea caloriilor reducand simtitor rata metabolismului, iar daca mai sunt combinati si cu zahar sau cu produse care contin zaharul atunci efectele pot fi chiar dezastruoase pentru organismul nostru.

Zaharul si produsele care il contin vin pe locul imediat urmator, si aceste produse fiind complet interzise la masa care urmeaza dupa completarea exercitiilor fizice. Inclusiv sucurile indulcite, ceaiurile sau orice alte bauturi cu zahar nu pot fi consumate daca intr-adevar se doreste atingerea unor obiective reale prin practicarea de exercitii fizice. Laptele si apa proaspata sunt calduros recomandate acum insa nu si bauturile dulci, fie vorba si despre o simpla cafeluta sau un ceai indulcit cu zahar.

Benefice dupa completarea exercitiilor fizice sunt si bauturile de proteine, la cateva ore dupa putandu-se servi si o masa compusa preponderent din proteine complete. Pastele, painea alba sau integrala, tocanitele si alte preparate cu sosuri, alimentele cu indice glicemic mare etc. sunt insa acum interzise.

Masa de dupa finalizarea exercitiilor fizice nu poate fi servita decat dupa trecerea a minimum 2 ore, iar daca foamea este in acest interval mai greu de controlat se poate servi totusi o bautura de proteine si nimic altceva. De asemenea in acest interval este interzis si consumul de alcool, tutun sau cafea ori alte tipuri de stimulente, si acestea avand acelasi rol negativ ca si carbohidratii sau alimentele cu indice glicemic ridicat.

Acestea sunt masurile alimentare recomandate a fi luate dupa incheierea exercitiilor fizice, astfel pastrandu-se toate beneficiile date prin practicarea sportului preferat, iar organismul reusind sa pastreze o rata a metabolismului ridicata si sa nu fie suprasolicitat cu procesarea unor alimente mai greu de digerat in asemenea situatie. Sunt recomandari de bun-simt si cei care le urmeaza cu sfintenie nu vor avea nimic de pierdut ci dimpotriva vor fi si mai sanatosi si mai castigati din toate punctele de vedere.

Autor:  Lucia Mihailescu