Site coolinaria.ro

Copiii care fac nazuri pot fi convinsi sa manance prin apelul la trucuri simple si eficiente


Copiii care fac nazuri pot fi convinsi sa manance prin apelul la trucuri simple si eficiente Cei mici fac nazuri la masa dintotdeauna, dar daca se acorda o atentie marita comportamentului lor se poate descoperi adesea faptul ca un copil asa-zis mofturos isi doreste sa consume cu totul altceva decat ceea ce i se pune in fata, respectiv isi doreste un meniu la fel de echilibrat ca si cel preparat de parinti, dar gatit poate in mod diferit sau servit ceva mai adecvat.

In realitate, nu prea exista copii nazurosi ci se discuta mai degraba despre parinti grabiti sau insuficient de pregatiti pentru a oferi celor mici o alimentatie corecta, in conditii de maxima igiena si confort. Acesta este si motivul pentru care va oferim sugestiile urmatoare, in speranta va veti intelege cum sa convingeti copilul sa manance bine fara a mai face mofturi si fara a va mai crea voua batai mari de cap:

1. Oferiti-le mai intai de orice copiilor posibilitatea de a selecta alimentele pentru prepararea meniului zilnic, propunandu-le o diversitate mai mare de produse din care acestia sa aleaga impreuna cu voi pe acelea care contin si nutrimente de calitate si sunt si foarte gustoase din punctul lor de vedere.

2. Nu uitati sa le oferiti celor mici sosuri de cea mai buna calitate deoarece acestora le place la nebunie sa intinda bucatele de paine prin farfurie si sa isi linga degetele de placere. Sosuri pe baza de rosii, sosuri de carne, sosuri de branza, branza topita, iaurturi, piureuri delicioase si multe altele pot fi un deliciu pentru cel mic mai ales daca face singur "comanda" pentru masa de pranz sau cea de seara.

3. Aranjati preparatele in farfurii cat mai estetic posibil, apeland si la culori si la forme atragatoare. Necesita timp suplimentar, dar copiilor le place sa fie serviti ca la restaurant, aranjarea mesei si apelul la servetele, pahare pentru suc si apa, linguri si furculite variate fiind de asemenea parte din tot acest ceremonial.

4. Multe preparate necesita la final si o minima ornare, mancarea prezentandu-se mai bine astfel si avand si niste arome suplimentare. Plecand de la patrunjelul verde presarat in supe si pana la frisca de pe prajituri, se pot aduce plusuri importante de nutrimente in acest mod, copilul deprinzandu-se si cu gustul diferit al ingredientelor si nemaifacand nazuri chiar si daca ii oferim niste seminte macinate de in, ceva susan sau alte ingrediente pline de vitamine si minerale.

5. Sucurile de fructe nu trebuie limitate doar la o bautura semitransparenta, fiind de asemenea bine sa se ofere alternativ celor mici si preparate mai dense cu iaurt, pulpa de fructe si legume, oua, branza moale, avocado si orice altceva se preteaza la o procesare fina. Astfel de bauturi consistente pot sta pe viitor la baza unor gustari sanatoase dintre mesele principale cand lipsa de timp ori alti factori vor determina si servirea mai rapida a unor astfel de gustari.

6. Pentru copiii de varste ceva mai mari, mancarea ar trebui sa se afle la indemana in cazul in care parintii sunt prea ocupati pentru a se ocupa dansii de servirea mesei. Fie vorba despre niste sandviciuri, salate, putina tocanita rece sau alte preparate care nu necesita incalzirea, acestea pot fi lasate la indemana copilului care sa se serveasca si singur, dar fara a apela la aragaz sau la cuptorul cu microunde.

7. Portiile la masa pentru cei mici nu trebuie limitate foarte mult deoarece ei nu mananca mai niciodata mai mult decat au nevoie. In rare cazuri insa, atunci cand apare riscul de obezitate, limitarea portiilor prin servirea pe platouri si farfurii de dimensiuni mai reduse va fi obligatorie.

8. Mesele pot fi gatite si impreuna cu cei mici, acestia deprinzand din vreme bune abilitati culinare, bineinteles sarcinile date unui copil neputand sa implice utilizarea unor obiecte ascutite sau treburile de pe langa cuptor si aragaz. Din fericire, exista foarte multe activitati unde dansii sa fie antrenati, fie vorba despre masurarea atenta a ingredientelor, fie vorba despre spalarea corecta a alimentelor, fie vorba despre chiar respectarea pasilor din reteta culinara, unde copilul sa supervizeze totul pentru a nu se uita nimic important.

La discretie, alte masuri utile pot fi luate de catre orice parinte pentru a isi convinge copilul sa nu faca nazuri la masa, fiind foarte adevarat faptul ca fiecare copil este unic in felul sau si ca va fi de aceea nevoie de o abordare originala, menita sa raspunda excat nevoilor copilului in cauza.

Inca o data va amintim faptul ca un copil nu este mai niciodata mofturos la masa, iar daca acest lucru se intampla totusi atunci este exclusiv din vina parintilor care nu acorda atentie suficienta acestei activitati si nici nu au rabdare pentru a se informa corect asupra cailor de urmat pentru a rezolva lucrurile cat mai multumitor deopotriva pentru dansii cat si pentru cel mic.

Autor:  Lucia Mihailescu