Site coolinaria.ro

"Hrana vie" este in trendul dietelor de succes


Numite adesea si "hrana vie", alimentele organice, consumate crude si nu gatite au ajuns in ultima vreme sa capteze atentia multora dintre consumatori, un numar impresionant de persoane dorindu-si sa consume produse proaspete si negatite pentru a beneficia din plin de nutrimentele originale prezente in aceste alimente.

Spre deosebire de preparatele gatite, mancarea cruda s-a dovedit prin teste stiintifice ca poate oferi doze marite de vitamine, minerale si alte substante deosebit de utile pentru sanatatea omului, o parte dintre comercianti grabindu-se sa si raspunda cererii tot mai mari de produse alimentare organice destinate consumului lor in stare cruda sau procesate intr-o foarte mica masura.

Fructe, legume, salate, seminte, alune, uleiuri virgine si alte produse similare pot fi consumate fara probleme ca atare, fara a necesita gatirea lor la temperatura inalta, in acest mod organismul obtinand cantitati mai mult decat suficiente de antioxidanti, grasimi sanatoase, proteine, carbohidrati si tot ceea ce mai are nevoie pentru a functiona la parametri superiori.

Conform concluziilor savantilor, alimentele proaspete care au culori vii contin nutrimente mai multe si de mai buna calitate decat alte alimente, acestea fiind preferate in consecinta mai mult pentru o dieta echilibrata. Gatite la temperaturi inalte, chiar si produsele colorate viu vor pierde o parte dintre aceste nutrimente, o serie de enzime utile fiind complet distruse prin metodele traditionale de gatit.

Tot mai convinse de meritele deosebite ale dietei cu alimente crude, foarte multe persoane adopta acest stil alimentar modern renuntand treptat la multe dintre obiceiurile lor alimentare trecute, efectele fiind de regula bune pentru sanatatea lor, dar existand si unele zone de risc in special acolo unde se neglijeaza spalarea corecta a produselor proaspete sau se procura aceste alimente din surse incerte.

Orice persoana poate adopta dieta cu produse naturale crude, dar este recomandat ca mai intai de toate sa se faca si mici studii de piata pentru a se vedea daca asemenea alimente pot fi procurate pe termen lung si daca sunt cu adevarat de buna calitate.

Medicii nu si-au spus deocamdata ultimul cuvant in raport cu aceasta dieta la moda si de aceea nu trebuie uitat sa se ia si unele masuri de precautie atunci cand se doreste sa se treaca catre un stil alimentar natural, fara gatitul la temperaturi inalte, asa cum este cazul cu deja celebra dieta cu alimente crude.

Autor:  Lucia Mihailescu