Site coolinaria.ro

Masticul previne colesterolul si combate bacteria Helicobacter pylori


Masticul previne colesterolul si combate bacteria Helicobacter pylori Obtinut din rasinile arborelui de fistic, masticul este produs in mod traditional in insulele grecesti, unde se produce de asemenea si uleiul din mastic, foarte rar si foarte greu de gasit pe piata. Exista si unele variante mai slabe calitativ ale masticului grecesc, dar acestea nu sunt obtinute neaparat din rasinile arborelui de fistic si nici nu au proprietati nutritive si medicinale la fel ca masticul original.

Foarte util pentru intretinerea danturii, masticul este de asemenea un adjuvant pretios pentru tratarea problemelor digestive, pentru tratarea racelilor si a altor afectiuni, continand multi antioxidanti si avand bune proprietati antibacteriene, antimicrobiene si antifungice. Unele studii medicale chiar arata masticul ca fiind foarte util pentru combaterea bacteriei H. Pylori, putand de aceea sa fie utilizat in tratarea ulcerului peptic.

Prin introducerea masticului la dieta s-a demonstrat si faptul ca se poate reduce nivelul colesterolului negativ din sange la valori normale, fiind astfel redusa tensiunea arteriala si riscul bolilor circulatorii. Cristalele din rasina de mastic pot fi mestecate ca atare sau pot fi introduse in diferite produse comerciale precum guma de mestecat, inghetate si altele, unde isi vor pastra proprietatile lor nutritive si medicinale.

Din mastic se prepara de foarte multa vreme si o bautura spirtoasa placuta la gust numita Mastica de Chios sau Masticha si, de asemenea, se mai poate introduce si la prepararea de deserturi, paine de casa, rahat sau budinci diverse. In aceste produse, masticul poate actiona si ca un bun stabilizator si de aceea este preferat uneori pentru conservarea dulcetii si a gemurilor sau pentru alte produse cu termen mai lung de viata.

Masticul poate fi procurat si in Romania, la preturi putin cam mari, e drept, si poate fi astfel introdus la dieta fie ca atare, fie in diferite preparate, obtinandu-se si unele beneficii pentru sanatate, dar in acelasi timp conferindu-se si un gust placut si proaspat preparatelor noastre de casa. Nu exista efecte secundare ale consumului de mastic si, folosit in cantitati moderate, la fel ca orice alt condiment, masticul ne va oferi multe satisfactii atat la gatit cat si la servirea propriu-zisa a mesei.

foto Wikipedia

Autor:  Lucia Mihailescu