Site coolinaria.ro

Mananca tot ce poftesti, dar respecta regulile de aur ale alimentatiei sanatoase!


Mananca tot ce poftesti, dar respecta regulile de aur ale alimentatiei sanatoase! Indiferent daca mancam acasa sau in oras, regulile de alimentatie sanatoasa se aplica intotdeauna la fel, fiind inadmisibil sa ne complacem intr-o stare de nepasare sau chiar sa ne incredem mai mult decat ar trebui in persoanele care gatesc si ne servesc preparatele noastre preferate.

Obiceiurile alimentare sanatoase se formeaza in timp, iar participantii nu sunt doar parintii ori persoanele care gatesc masa ci si consumatorii care trebuie sa fie direct interesati in selectarea ingredientelor si metodele corecte folosite la gatit. In acest mod totul decurge mult mai bine, iar beneficiile care pot veni si prin alimentatie vor fi reale si nu lasate la voia intamplarii.

Pentru un plan alimentar echilibrat, care sa contribuie la buna dezvoltare si la echilibrul de nutrimente al organismului nostru trebuie de aceea sa avem in vedere urmatoarele reguli alimentare, care sa ne permita sa mancam tot ceea ce dorim, dar fara a face excese si fara a ajunge la dezechilibre de ordin alimentar:

- Ingredientele folosite la gatit trebuie sa fie mai mereu proaspete, fiind calduros recomandate ca macar zarzavaturile verzi disponibile tot anul sa apara zilnic in preparatele noastre culinare;
- Mancarea si alimentele nu se depoziteaza pe perioade lungi nici la frigider si nici in camara de alimente fiind bine sa cumparam cate putin din toate si nu sa facem provizii care sa devina suspecte odata cu trecerea vremii;
- Selectia alimentelor pentru preparatele zilnice se face de preferat dupa o lista intocmita respectandu-se criteriile stiintifice de alimentatie, aici fiind bine sa se regaseasca produse din toate grupele alimentare prezente in piramida alimentara;
- Desi multa lume inca prefera branzeturile si lactatele de casa, e bine de stiut ca doar cele degresate vor fi si bune la o dieta pe termen lung, nepunandu-ne sanatatea in pericol prin aportul mare de grasimi;
- Toate alimentele procesate, carnea inclusiv sunt periculoase pentru consumul regulat si de aceea trebuie introduse la dieta in mod sporadic si in cantitati moderate;
- Mesele zilnice trebuie sa fie in numar de minimum trei si servite la ore fixe. Daca sarim uneori peste o masa, aceasta nu este un motiv intemeiat pentru a manca mai mult la celelalte mese;
- Controlul portiilor la masa este una dintre cele mai bune cai de mentinere a greutatii corporale la cote optime, fiind indicate acum farfuriile si recipientele de servit masa care sa cuprinda exact atat cat avem nevoie si nu mai mult din preparatele preferate;
- Gustarile dintre mese pot fi constituite predominant din fructe si legume, iar daca dorim ceva mai consistent sa nu uitam de sandviciurile cu branza, piept de pui sau curcan, ceva peste, oua sau lactate degresate. Produsele fast-food si cele de patiserie insa nu pot fi o alternativa sanatoasa si se consuma foarte rar sau chiar deloc;
- Putem manca orice dorim, ciocolata, dulciuri, carne sau placinte, dar intotdeauna in portii mici si mai degraba pentru a ne satisface placerea culinara decat pentru a ne potoli foamea cu aceste mici tratatii. Alcoolul si cafeaua de asemenea se incadreaza aici, fiind recomandat sa fie servite conform portiilor stabilite de comunitatea medicala internationala;
- Orice dieta am dori sa adoptam si orice schimbare de ordin alimentar s-ar impune la un moment dat, toate trebuie facute pas cu pas pentru a se atinge obiectivele propuse, fiind nerecomandat sa se opteze pentru diete cu risc sau sa se introduca la dieta alimente neverificate ori suplimente care nu sunt sustinute de studii stiintifice serioase.

Alimentatia sanatoasa este astfel posibila in conditii de maxim confort, noi nemaifiind conditionati nici de stres si nici de obligatia de a manca ceea ce nu ne place, dar este teoretic bun pentru noi. Regulile sunt facute pentru a ne ajuta si de aceea trebuie sa le cunoastem si sa le respectam pentru binele nostru si pentru ca astfel vom avea o viata mai usoara si un trup mai sanatos.

Autor:  Lucia Mihailescu