Site coolinaria.ro

Sfaturi utile pentru combinarea inspirata a mancarii si a vinurilor la masa


Sfaturi utile pentru combinarea inspirata a mancarii si a vinurilor la masa Vinul si mancarea s-au completat dintotdeauna de minune, fiind recomandat adesea inclusiv de catre medici sa se consume cate un pahar de vin la masa atat pentru a se asigura o digestie mai buna cat si pentru beneficiile intrinseci pe care le aduce vinul, bogat dupa cum se stie in antioxidanti foarte necesari organismului uman.

A combina insa soiuri diferite de vin cu preparatele variate servite la masa poate parea la o prima vedere un lucru deloc facil, acesta fiind si motivul pentru care multa lume alege sa serveasca un pahar de vin la incheierea mesei tocmai pentru ca se doreste sa nu se altereze gustul mancarii cu un vin prost ales.

Prima regula care ar trebui deci respectata pentru a se putea totusi consuma vin la masa si nu la finalul mesei este ca vinul sa completeze fericit aromele si gustul mancarii deopotriva prin gustul si mirosul sau propriu cat si si printr-o culoare inspirata. A completa nu inseamna insa a acoperi sau a alunga complet gustul mancarii ci, dimpotriva, inseamna a face totul mai bun, potentand sau diminuand subtil preparatul din fata noastra, dupa caz.

Mancarurile grase, de exemplu, au nevoie de un vin mai vechi, matur si cu o tarie alcoolica ridicata, care sa neutralizeze atacul grasimilor asupra organismului nostru pe cand mancarurile mai usoare pot si trebuie sa fie insotite de un vin tanar, nu foarte tare, dar parfumat si care sa poata complimenta niste preparate gatite de regula din produse proaspete si de sezon.

In acest mod, nici vinul si nici mancarea nu se vor ciocni nefericit, fiind recomandat de catre cunoscatori sa se aleaga meniul in acord cu vinul pe care il alegem mai intai de toate si nicidecum sa se opteze pentru un vin oarecare dupa ce am preparat deja mancarea. Vinul va da deci intotdeauna tonul la masa si nu invers, fiind de asteptat de aceea sa ne imbogatim informatia pe aceasta tema tocmai pentru a fi capabili sa alegem mereu un meniu inspirat plecand de la un anume sortiment de vin sau altul.

Un alt criteriu dupa care putem insoti vinul cu preparatele de la masa este de regasit in gradul de aciditate al vinului, un vin mai acid complimentand astfel o mancare mai incarcata pe cand un vin mai putin acid fiind recomandat pentru o mancare mai usoara. Gustul mancarii poate apoi sa ne vina in ajutor, dulcele, acrul sau amarul putand fi completate si mladiate de un vin pe masura.

Toate gusturile mancarii pot fi afectate de vinul ales la masa, noi sorbind mai intai putin din pahar si abia apoi gustand mancarea. De aceea, vinul este o excelenta cale de a schimba in bine gustul mancarii, facand un preparat bogat in zahar sau creme mai putin dulce, iar un alt preparat bogat de exemplu in sosuri mai putin gras si foarte placut la gust.

Vinul este de mare folos inclusiv pentru mesele picante, reducand puterea condimentelor la un nivel multumitor si ajutand la dozarea fiecarei imbucaturi dupa bunul plac al meseanului. Astfel poti gusta cu maxima placere un preparat, bucatica cu bucatica, simtind mereu alte senzatii si ridicandu-te complet satisfacut de la masa.

A combina vinul cu un preparat pe masura este intr-adevar o arta, asa cum ni se spune noua dintotdeauna, dar odata ce iti insusesti principiile care guverneaza aceasta arta, nimic nu mai pare chiar atat de dificil fiind de aceea posibil pentru noi toti sa invatam cum sa asortam vinul si mancarea la masa spre incantarea tuturor mesenilor, dar si spre lauda si multumirea noastra ca viitoare gazde de exceptie.

Autor:  Lucia Mihailescu