Site coolinaria.ro

Curatenia in bucatarie


Curatenia in bucatarie O bucatarie impecabil de curata este un imperativ atunci cand dorim sa prevenim cu adevarat orice risc de intoxicatie alimentara sau sa ne indispunem oaspetii si membrii familiei cu feluri de mancare servite neglijent ori incarcate cu impuritati pe care nimeni nu si le doreste in farfurie. Bacteriile pot aparea cu usurinta in orice loc propice dezvoltarii lor si, din acest punct de vedere, bucataria poate deveni un adevarat rai pentru acestea daca nu se iau din timp masuri adecvate de prevenire a inmultirii lor.

Foarte important, dincolo de curatarea zilnica a incaperii in sine, este sa pastram masa de gatit si fundurile pe care taiem zarzavatul, painea sau carnea foarte bine spalate intrucat aici isi pot gasi cu usurinta bacteriile un mediu favorabil de inmultire. Daca scapati resturi de mancare pe jos nu uitati sa le curatati imediat deoarece daca uitati de ele acolo vor putea sa apara tot felul de microbi si chiar furnici sau gandaci de bucatarie. Spalati cu atentie salatele, legumele si alte produse folosite la gatit in recipiente foarte curate si nu le taiati pe o suprafata folosita anterior si care nu a fost bine curatata.

Foarte utile in bucatarie sunt dispozitivele automate de curatat vesela si tacamurile intrucat acestea spala la o temperatura suficient de ridicata incat sa elimine toate bacteriile. Daca nu aveti aceasta posibilitate incercati ca macar de 2 ori pe saptamana sa fierbeti obiectele folosite la gatit si bineinteles vesela si tacamurile timp de cateva minute pentru a ucide astfel toti microbii care se pot depozita daca ne multumim doar cu o spalare manuala a lor. Prosoapele de bucatarie, buretii si carpele folosite la intretinerea zilnica a incaperii trebuie si acestea spalate la temperaturi ridicate macar de doua ori pe saptamana si lasate sa se usuce bine inainte de a fi folosite din nou.

Locul in care depozitati ustensilele de gatit sau cele folosite la servitul mesei trebuie de asemenea sa fie dezinfectat corepunzator si ferit de expunere la praf sau la mirosurile si fumul care insotesc gatitul. Mancarea se depoziteaza intotdeauna acoperita si se serveste calda doar atunci cand toti invitatii s-au asezat la masa. Nu uitati sa folositi si sacii menajeri pentru bucatarie si atentie marita la locul amenajat pentru depozitarea resturilor intrucat, mai ales pe timpul verii, de aici se pot raspandi usor o groaza de microbi daca nu se foloseste un dispozitiv acoperit sau daca se intarzie prea mult cu aruncarea acestor resturi menajere in locurile special amenajate. Si, bineinteles, pastrati-va in permanenta mainile curate indiferent daca ati cules o firimitura de pe jos sau daca este nevoie doar de deschiderea frigiderului atunci cand mai aveti mici urme de grasime pe maini.

Autor:   Lucia Mihailescu