Site coolinaria.ro

Putem renunta definitiv la diete optand in schimb pentru alimente sanatoase!


Putem renunta definitiv la diete optand in schimb pentru alimente sanatoase! Trendul alimentar din prezent se orienteaza, asa cum stim deja, catre selectarea in meniurile zilnice de produse alimentare sanatoase si pe cat posibil crescute organic, dietele fiind astfel oarecum neglijate, mai putin dietele medicale care raman la fel de importante pentru noi ca si in momentul care au fost create.

Dietele de fapt sunt accesibile chiar si in zilele noastre mai degraba persoanelor cu dare de mana decat consumatorilor obisnuiti si nu este de aceea deloc de mirare faptul ca specialistii in nutritie incearca sa ajute cat mai multa lume propunand mai putin diete de succes si mai degraba grupe sanatoase de alimente, care sa poate fi introduse alternativ in meniul oricarei persoane pentru un aport bun de nutrimente esentiale.

Printre aceste alimente sanatoase vom regasi intotdeauna legumele si in special cele colorate viu, dar si zarzavaturile proaspete care alaturi de fructe ofera vitamine si minerale din belsug care sa echilibreze zilnic organismul nostru. Pentru cei care nu se afla la o dieta vegetariana, carnea de pasare si pestele merita de asemenea introduse la dieta alaturi de lactate, oua si branzeturi degresate.

Faina alba si zaharul rafinat constituie inca o mare parte a planului alimentar a consumatorului de rand, dar si acestea vor trebui treptat inlocuite de cerealele integrale si derivatele lor precum si de alternative fericite folosite ca indulcitori naturali si sanatosi pentru bauturi si preparate diverse. Completate prin grasimi sanatoase, mononesaturate si acizi grasi esentiali, asemenea meniuri vor reusi sa ofere o alternativa excelenta la orice dieta de intretinere existenta la ora actuala si accesibila din pacate pentru prea putine persoane.

Alimentele de care trebuie sa ne ferim in mod constant includ preparatele prajite, bauturile dulci, produsele procesate de tipul fainii albe, a zaharului alb, produse de patiserie, grasimile hidrogenate, multe paste fainoase, carnea, legumele si fructele congelate, preparatele fast-food si altele din acestea, care contin mult prea multe ingrediente nesanatoase pentru a fi consumate altfel decat ocazional si chiar si atunci in portii mici.

Alaturi de selectarea atenta a alimentelor sanatoase de introdus in meniurile zilnice, consumatorul de rand trebuie sa aiba mereu in vedere si unele schimbari inspirate ale stilului de viata, aici fiind de amintit odihna corecta, servirea meselor la ore fixe, miscarea fizica, evitarea constanta a stresului si igiena alimentara stricta.

Foarte multe tentatii pot conduce in prezent la dezechilibre grave de ordin alimentar, copiii fiind mult mai expusi acum decat cu ani in urma, iar acesta este un motiv in plus pentru a se privi problema alimentatiei publice la nivel global, optandu-se prioritar pentru promovarea de produse alimentare sanatoase si eliminarea completa a celor cu grad de risc, in acest mod asigurandu-se si o protectie mai eficienta a consumatorilor, care nu intotdeauna vor fi sau vor dori sa fie bine informati pe aceasta tema.

Pentru noi, romanii, lucrurile nu stau nici prea rau, dar nici prea bine din punct de vedere alimentar, multa lume optand deja pentru selectarea stiintifica a alimentelor de introdus in preparatele zilnice, dar fiind adesea indusa in eroare de lipsa de onestitate a producatorilor alimentari, cei care de fapt pot da complet peste cap toate planurile autoritatii pentru protectia consumatorului prin goana lor dupa profit.

Eforturile conjugate ale factorilor de decizie la nivel mondial vor reusi insa sa alunge de pe piata si astfel de amenintari, ramanand astfel la discretia consumatorilor sa isi incropeasca zilnic meniuri variate, cu atentie crescuta la echilibrul de nutrimente, supravegherea portiilor la masa si, bineinteles, servirea corecta a meselor zilnice, fara stres si dupa un program fix.

Autor:  Lucia Mihailescu