Site coolinaria.ro

Cum se tine un jurnal alimentar?


Cum se tine un jurnal alimentar? urnalul alimentar este o unealta pretioasa pentru orice persoana aflata la dieta, in acest mod putandu-se evidentia mult mai usor toate punctele critice ale dietei, corectandu-se adecvat acolo unde este cazul si/sau completandu-se dieta si cu alte obiceiuri de viata care sa optimizeze alimentatia prin solicitari pozitive ale organismului de tip non-alimentar.

Un jurnal alimentar nu se tine la intamplare ci trebuie sa respecte anumite reguli de redactare, dintre acestea cele mai importante fiind:

- jurnalul nu trebuie completat obligatoriu cu meniul servit in fiecare zi, dar trebuie totusi sa contina in detaliu preparatele servite pe durata a cel putin 3 zile alese aleatoriu dintr-o saptamana si de asemenea obligatoriu preparatele servite intr-o zi de weekend;
- jurnalul alimentar trebuie de preferat sa fie completat imediat dupa servirea meselor pentru a se nota precis atat alimentele cat si bauturile/lichidele incluse la masa;
- alaturi de alimentatie, este puternic recomandat sa fie detaliate si modul de servire a mesei, ora, durata mesei precum si activitatile care insotesc servirea mesei (conversatie obisnuita, fond emotional puternic, vizionarea de programe TV, servirea mesei in oras, etc.);
- emotiile si starile traite pe durata servirii mesei trebuie de asemenea inregistrate in jurnalul alimentar pentru a se evidentia astfel prezenta constanta a stresului la masa, acolo unde cazul;
- intrarile in jurnalul alimentar nu se fac prin apelul la figuri de stil sau metafore subtile ci trebuie trecute cu sinceritate, clar si fara a se incarca inutil cu detalii fara rost;
- este de asemenea obligatoriu ca la sfarsitul zilei sau macar o data la 2-3 zile sa se analizeze in baza jurnalului alimentar modul in care stresul afecteaza alimentatia si sa se ia de urgenta masuri bune de eliminare a surselor de stres la masa pe viitor.

Tot jurnalul alimentar trebuie sa contina orientativ si principiile dupa care se ghideaza piramida alimentara precum si procentele standard pe clase de nutrimente care trebuie introduse in meniul zilnic. Acestea vor ajuta apoi la evaluarea balantei de proteine, carbohidrati si grasimi in alimentatia zilnica, corectandu-se meniurile din viitor acolo unde este nevoie cu proportiile juste.

De preferat este sa se foloseasca si alte resurse utile pentru conturarea unei diete echilibrate, aici putandu-se face apel si la retete, la un calculator al indicelui masei corporale, la cantar sau la tabelul cu numarul recomandat de portii pe grupe alimentare.

In acest mod, jurnalul alimentar va putea fi completat si cu masurile de ordin stiintific aduse la dieta, urmand apoi ca medicul de familie sau un nutritionist profesionist sa ne evalueze si in functie de jurnalul nostru alimentar, oferindu-ne sfaturi suplimentare sau corectand toate eventualele erori, acolo unde este cazul.

Autor:  Lucia Mihailescu