Site coolinaria.ro

Cum sa gatim cu grasimi mai putine preparatele noastre preferate?


Cum sa gatim cu grasimi mai putine preparatele noastre preferate? Stiati sau nu, este posibil sa gatiti mult mai sanatos decat in trecut eliminand in buna masura grasimile dintre ingredientele folosite in bucatarie, dar pastrand aroma deosebita a preparatelor voastre preferate.

Pentru a reusi acest lucru nu trebuie decat sa urmati cateva reguli alimentare simple, in rest depinzand doar de maiestria voastra ca bucatar sa reusiti sa obtineti la final in principiu cam acelasi preparat, dar ceva mai sanatos pentru organismul vostru:

1. Chiar daca nu vreti sa renuntati la produsele animale la gatitul zilnic, puteti totusi opta pentru alimente proaspete si neprocesate, eliminand complet derivatele si substitutele periculoase ale produselor animale.

2. Combinati aportul de grasimi vegetale sau animale folosite ca ingredient culinar cu puterea condimentelor, in special condimentele proaspete reusind sa reduca simtitor grasimile folosite la prepararea meselor.

3. Consultati intotdeauna toate etichetele produselor cumparate pentru a alege niste ingrediente sarace in calorii, grasimi, sare, etc., care sa nu contribuiasca la un aport ascund de grasimi in preparatele voastre.

4. Nu va abtineti de la a manca cu pofta tot ceea ce vi se pune in farfurie, dar incercati sa folositi recipiente pentru servit masa de dimensiuni mai mici pentru un control mai bun al portiilor la masa.

5. Gatitul cu grasimi nu presupune neaparat si prajirea ingredientelor asa ca folositi si grasimi la gatit, dar apelati la metode simple si sanatoase de preparare a meselor si nu la cele complet gresite, nerecomandate inclusiv de catre medici.

6. Pentru efecte deosebite, folositi mai des si alte lichide in afara uleiului vegetal la gatit. Sucul proaspat de portocale, laptele, ceaiul verde, vinul si alte lichide sunt alternative sanatoase la uleiul vegetal si pot da un gust mult mai bun mancarii preferate.

7. Pregatiti-va o lista completa cu substitutele sanatoase ale ingredientelor pe baza de grasimi si inlocuiti mai des smantana, untul, maioneza, untura de porc, etc. cu alte ingrediente ceva mai sarace in grasimi, dar si mai sanatoase.

8. Nu uitati niciodata faptul ca grasimile animale din produsul neprocesat sunt intotdeauna mai sanatoase decat grasimile hidrogenate sau grasimile trans din preparate precum margarina, maioneza vegetala si altele de acest fel astfel incat la mare graba sa puteti alege dintre doua rauri pe cel mai mic.

9. Nu uitati de asemenea faptul ca cerealele integrale, ciupercile si multe legume contin de asemenea grasimi care se vor combina cu apa pe parcursul gatitului si bazati-va pe acest lucru pentru a reduce aportul de ulei vegetal sau de unt la gatit.

10. In sfarsit, preparatele care contin grasimi mai multe trebuie obligatoriu sa includa sau sa fie combinate la masa cu multe fibre alimentare si de asemenea cu ceva proteine pentru ca foame sa fie potolita cu portii normale, iar apetitul sa nu creasca la niste cote nesanatoase.

Autor:  Lucia Mihailescu