Site coolinaria.ro

Si copiii pot gati mese delicioase alaturi de voi!


Si copiii pot gati mese delicioase alaturi de voi! Copiii si bucataria nu se impaca in mod deosebit, dar gatitul poate fi o cale de a le forma celor mici deprinderi de folos pentru viitor, iar daca ei se dovedesc buni la indeplinirea unor activitati simple atunci cu siguranta va fi si distractiv pentru dansii, copiilor de regula placandu-le "jocurile" unde au sanse bune sa castige si ceva premii.

Multi parinti au reusit astfel nu doar sa isi antreneze odraslele la prepararea meselor zilnice, dar mai important decat aceasta, au putut sa formeze la cei mici deprinderi alimentare sanatoase, copiii refuzand astfel sa mai consume preparate pline de grasimi, sare si zahar si optand pe viitor pentru o alimentatie echilibrata, pline de nutrimente de calitate.

Dintre trucurile la care puteti apela pentru a incuraja propriul vostru copil sa se dovedeasca mai interesat de selectarea ingredientelor alimentare si prepararea meselor sale zilnice, urmatoarele va vor fi de bun folos, nefiind nici de mare complexitate, iar copiii raspunzand mai mereu intr-un mod favorabil:

1. Toti parintii intampina dificultati in a introduce noile ingrediente sanatoase in preparatele oferite celor mici, dar daca ii veti antrena si pe dansii la gatit atunci va deveni mult mai usor macar sa ii convingeti sa le guste si nu sa le respinga din start.

2. Copiii ar trebui inscrisi de la varste fragede la niste cursuri de gatit, acolo unde exista posibilitatea, iar scolile si gradinitele care inclus in programele lor chiar si macar o ora de nutritie si civilizatie alimentara sunt de felicitat din acest punct de vedere.

3. Marele secret al introducerii adecvate a copiilor in universul culinar este servirea impreuna a meselor zilnice, acum putandu-se discuta fara graba si modul in care a fost preparata mancarea, de ce au fost introduse unele ingrediente si eliminate altele si o serie de alte subiecte cu specific culinar.

4. Nici camara de alimente si nici frigiderul nu pot fi lasate departe de interesul copiilor, ei avand prostul obicei sa isi bage nasul peste tot. Pentru a preintampina posibile dezastre sau chiar accidente, este util sa li se prezinte celor mici produsele depozitate si de asemenea riscurile pe care le presupune manipularea improprie a alimentelor, dar si a frigiderului sau aragazului.

5. Aranjarea mesei si chiar si ornarea preparatelor pentru un serviciu de exceptie pot de asemenea antrena copiii la superlativ, facandu-i in egala masura sa isi consume portia la masa cu mai mare placere.

6. Prepararea meselor zilnice poate fi o activitate placuta pentru copii, dar si mizeria pe care o po face acestia acum este infioratoare. De aceea, nu e o idee rea sa se curete si sa se spele impreuna si ustensilele pentru gatit si de asemenea cele folosite la servirea mesei. In acest mod, se transmit la prima mana si unele norme esentiale de igiena alimentara.

7. Sarcinile date copiilor in bucatarie nu trebuie totusi sa fie de mare complexitate si nici sa implice riscul de accidente. Se pleaca de la sarcini foarte simple precum pregatirea ingredientelor, masurarea si cantarirea lor si in timp, atunci cand copiii ajung la varste mai mari, se poate trece si la sarcini mai complexe.

8. Este ideal daca reusiti sa le oferiti copiiilor propriul set de unelte de gatit cu recipiente potrivite si cutite tip jucarie pentru a le deschide astfel interesul pentru actul culinar, dar evitand multe dintre riscurile pe care le poate presupune gatitul.

9. Cei mici pot fi adesea consultati pentru alegerea adecvata a meniurilor, dar si corectati acolo unde alegerile lor se fac fie in joaca, fie ghidate de influenta campaniilor publicitare agresive care se mai lanseaza deseori pe canalele de media.

10. Copiii nu trebuie incurajati sa gateasca de unii singuri, iar pentru a ne asigura ca nu vor face oricum acest lucru este obligatoriu sa ne obisnuim sa gatim si sa servim masa impreuna cu dansii, astfel incat aceste activitati sa devina parte dintr-o rutina pe care cei mici sa nu o incalce sub nici o forma.

Autor:  Lucia Mihailescu