Site coolinaria.ro

Vitamina D si sanatatea copiilor


Vitamina D si sanatatea copiilor Pentru cei mici, aportul zilnic de vitamina D este la fel de necesar ca si aerul sau apa, contribuind in mod semnificativ la sanatatea lor, iar aceia dintre copii care reusesc sa fie expusi la soare in mod frecvent vor fi si mai sanatosi decat altii care nu beneficiaza din belsug de razele soarelui.

Pentru copiii care nu au acces la soare pentru ca organismul lor sa poata procesa vitamina D in acest mod, se ofera de regula suplimente alimentare in diferite formule, care de asemenea pot ajuta simtitor la imbunatatirea sanatatii celor mici, aceasta fiind o cale considerata mai buna decat aportul de vitamina D obtinut prin expunerea la soare.

Din pacate, in ultimii ani cresterea semnificativa a nivelului radiatiilor solare a condus la o situatie nemaintalnita cand deopotriva copiii si adultii sunt sfatuiti sa se fereasca cat mai mult de razele soarelui si sa ia periodic suplimente cu vitamina D asa cum le recomanda medicul pentru a nu risca sa se imbolnaveasca grav din cauza expunerii indelungi la soare.

In prezent, aportul de vitamina D pentru copii se cere sa fie procurat mai degraba din suplimente si alimente fortificate cu vitamina D tocmai pentru ca expunerea lor la soare poate fi deosebit de riscanta. Laptele este unul dintre cele mai sanatoase produse pentru copii, iar cei care nu au voie sa consume lapte pot apela alternativ la alte bauturi sau alimente fortificate cu vitamina D.

Medicii pediatri stiu foarte precis in ce cantitati si din ce surse trebuie oferita vitamina D unui copil dupa grupele de varsta si de aceea este calduros recomandat parintilor sa se prezinte cu cei mici la medic pentru a cere administrarea de suplimente cu vitamina D care se vor dovedi foarte utile pentru sanatatea copilului inca de la varsta de 2-3 luni de zile.

Suplimentele cu vitamina D pot fi insa si periculoase daca se administreaza la voia intamplarii si de aceea este obligatorie prezentarea prelabila la medic pentru a se stabili de comun acord cu acesta sursele cele mai potrivite de vitamina D pentru dezvoltarea normala a unui copil. In acest mod, sunt prevenite si complicatiile date de expunerea la soare precum si dezechilibrele cauzate de dozele fluctuante de vitamina D din organismul copilului.

Autor:  Lucia Mihailescu