Site coolinaria.ro

Politicile producatorilor alimentari pot conduce adesea la subnutritie mascata


Politicile producatorilor alimentari pot conduce adesea la subnutritie mascata O abordare foarte interesanta a filosofiei alimentatiei moderne, propusa de specialistii in nutritie de peste ocean, vine sa ne ofere o explicatie profunda a motivului pentru care in prezent exista atat de multe persoane obeze, fiindu-ne cunoscut tuturor adevarul ca in lumea noastra suprapopulata suntem practic obligati sa consumam cantitati mai mari de mancare pentru a obtine aceleasi niveluri de energie ca si inaintasii nostri in trecut.

Necesitatile de tip alimentar ale organismului uman sunt foarte complexe si acestea sunt de regula satisfacute prin consumul preferential de produse bogate in minerale, vitamine si calorii, dar intrucat mare parte din produsele agro-alimentare din prezent sunt saracite de aceste substante, va fi automat nevoie de cantitati mai mari de hrana pentru a se satisface asemenea necesitati ale organismului nostru.

Aceasta pare sa fie o explicatie foarte plauzibila a cresterii explozive a apetitului alimentar "nesanatos" din ultimele decade, care este inregistrata in intreaga lume si care pana acum a fost justificata fie prin servirea haotica a meselor zilnice, fie prin alimentatia pe fond emotional. Cu toate acestea, multe dintre persoanele care sufera de un astfel de apetit alimentar crescut sunt constiente de toate normele de sanatate alimentara, dar nu reusesc in ciuda acestui lucru sa se abtina de la consumul marit de alimente peste zi.

Se pare ca intr-adevar mai toate produsele agro-alimentare din zilele noastre nu mai reusesc sa includa atat de multe vitamine si minerale ca in trecut, organismul nostru cerand insa aceleasi cantitati de astfel de nutrimente esentiale ca si in urma cu o suta de ani, de exemplu, si fiind adesea privat de ele, fapt pentru care continua sa trimita semnale catre creier, cerandu-ne astfel sa suplinim necesarul sau prin cresterea numarului de mese zilnice sau prin marirea portiilor la masa.

Aportul prea mare de substante chimice din culturile agricole succesive destinate consumului uman a reusit sa saraceasca nu doar produsele agricole, dar si solul de foarte multe nutrimente astfel incat in prezent sa nu mai putem beneficia de aceleasi beneficii de tip alimentar oricat de interesati ne-am dovedi in a ne procura alimente asa-zis "organice" sau oricat de mult ne-am da silinta in bucatarie pentru a ne gati mese delicioase si bine echilibrate in nutrimente.

Mineralele, altadata prezente in cantitati optime in hrana de zi cu zi a omului, au ajuns in prezent sa fie procurate mai degraba din suplimentele alimentare decat din alimente, unele dintre ele disparand complet din produsele agro-alimentare ca urmare a unei politici gresite practicata ani la randul de catre producatorii din intreaga lume, prea putin pregatiti pentru a face fata dezastrului pe care trebuie sa il traim in prezent multi dintre noi, incapabili sa mai schimbam ceva din acest punct de vedere.

In realitate, nu noi ne dorim foarte mult sa mai gustam cate o portie suplimentara din preparatele noastre favorite ci chiar propriul nostru organism ne cere suplimente esentiale pe care incearca sa si le procure din hrana, chiar si daca acest lucru va presupune cresteri serioase in greutate.

Nu intamplator multe persoane obeze nu prezinta probleme grave de sanatate, organismul lor reusind practic sa isi procure tot necesarul de nutrimente cu pretul castigarii unor kilograme in plus, care altfel ar fi "arse" in timp relativ scurt daca produsele agro-alimentare de pe piata ar putea fi cultivate cu un accent special pus pe nutrimentele valoroase pe care, teoretic, ar trebui sa le contina din belsug.

Din acest punct de vedere, viitorul este foarte sumbru, obezitatea urmand sa devina una dintre problemele majore ale omenirii, tot mai multe persoane avandu-se de confruntat cu dilema pusa de atingerea unui echilibru optim de nutrimente versus mentinerea unei greutati corporale optime, o lupta din care nu se stie niciodata cine va castiga intr-un final intrucat alegerea este foarte greu de facut.

Doar o revenire a agriculturii si a intregii industrii alimentare la o politica mult mai sanatoasa ar putea cumva salva aceasta situatie de compromis, iar responsabilii cu alimentatia publica din intreaga lume incearca aceasta de mai multi ani insa nu e deloc usor, iar rezultatele pozitive pot aparea chiar si peste zeci de ani asa ca mai avem ceva de asteptat pastrandu-ne totusi speranta ca lucrurile vor evolua inspre mai bine si nicidecum tot asa cum se prezinta in momentul de fata.

Autor:  Lucia Mihailescu