Site coolinaria.ro

Regimul Okinawa si cum sa traiesti o suta de ani


Regimul Okinawa si cum sa traiesti o suta de ani Okinawa este o insula din arhipelagul japonez, renumita pentru longevitatea populatiei sale. Locuitorii din Okinawa nu numai ca traiesc mult dar au si o sanatate exceptionala, fiind mai putin predispusi la bolile la moda in "lumea civilizata". Desigur ca viata lunga si sanatatea sunt in directa legatura cu nivelul de stres, cu gradul de poluare, cu bucuria de a trai, dar in afara de toate acestea trebuie sa existe si niste secrete legate de alimentatie, secrete care au fost identificate prin nenumarate studii efectuate pe longevivii din Okinawa.

Au fost identificate astfel principalele componente ale alimentatiei acestor oameni extraordinari: fructe si legume (in special castraveti), cereale integrale, produse din soia, plante aromatice si verdeturi, peste si fructe de mare, carne rosie si lactate (in cantitati mici), foarte putin alcool, sare si zahar, ceai si apa cat cuprinde.

Dieta locuitorilor din Okinawa se bazeaza pe un cod de reguli nescrise, pe care si le transmit de la o generatie la alta si pe care le respecta cu sfintenie ca si cum ar fi porunci ale Providentei.

Le redam si noi pe scurt pentru a-ti furniza un model de conduita care sa te ajute sa traiesti la randul tau o viata indelungata, frumoasa si in deplina sanatate:

nu manca mai mult decat iti cere organismul; cu alte cuvinte, cantitatea de mancare consumata trebuie sa fie direct proportionala cu nivelul de activitate desfasurat pe parcursul unei zile;
evita alimentele cu continut caloric ridicat, dar asigura-ti necesarul de vitamine si minerale;
consuma cel putin 7 portii de fructe si legume pe zi;
include in alimentatia ta cel putin 7 portii de legume uscate si/sau cereale integrale din care macar 2 portii sa fie pe baza de soia;
se recomanda plantele aromate, condimentele si algele marine;
de trei ori pe saptamana tebuie sa mananci peste;
renunta la alcool;
evita sarea si zaharul;
bea multa apa si ceai

Autor:  Raluca Alupoaie