Site coolinaria.ro

Lamaia si rolul sau in bucatarie


Lamaia si rolul sau in bucatarie Adesea considerate a avea o aroma versatila, lamaile sunt de neinlocuit in bucatarie, aproape orice preparat putand fi imbogatit daca i se adauga 1/2 sau 1 lingurita de suc proaspat de lamaie. Tot zeama de lamaie reuseste sa diminueze cantitatea totala de sare introdusa la gatit si de asemenea poate ajuta decisiv la prepararea optima a orezului, oualor fierte sau a bauturilor de tot felul.

In bucatarie, lamaile se pot folosi in intregime sau doar partial, astfel coaja, sucul, pulpa si chiar si semintele avadu-si rolul lor bine determinat de traditia culinara la prepararea de diverse meniuri. O garnitura des intalnita peste tot in lume, dar si un ingredient culinar de exceptie, lamaia se poate folosi la:

1. Pregatirea adecvata a apei pentru consum prin adaugarea de suc proaspat de lamaie, de preferat fara zahar.
2. Prepararea de limonada de casa si sumedenie de alte bauturi racoritoare si alcoolice.
3. Prepararea de salate unde se poate introduce si pulpa sau se apeleaza doar la sucul de lamaie pentru vinegreta.
4. Pregatirea cuburilor de gheata pentru o petrecere. Se adauga cativa stropi de lamaie in apa si apoi se poate congela in cuburi.
5. Preventiv, sucul de lamaie va stimula puternic sistemul imunitar, dand si un gust bun preparatelor si bauturilor, dar oferind si antioxidantii necesari organismului uman. Chiar si cancerul poate fi prevenir daca se bea ceai verde cald cu coaja de lamaie,
6. Sucul de lamaie spre deosebire de alte condimente reuseste sa potenteze aroma altor condimente si de aceea este de neinlocuit la gatit.
7. Tot sucul de lamaie poate improspata pe cale naturala o mare varietate de produse alimentare usor trecute, de la salata de laptuci si pana la legume, fructe sau chiar si produse animale.
8. Foarte utila este o cantitate mica de suc de lamaie adaugata la prepararea orezului sau la fierberea oualor, astfel gatitul decurgand la superlativ.
9. Coaja de lamaie merge de minune la prepararea de deserturi, fiind un ingredient de nepretuit in special pentru preparatele la cuptor.
10. Feliile de lamaie pot genera un efect placut ochiului atunci cand sunt folosite drept garnitura la servirea mesei.

Alte si alte utilizari ale lamaii in bucatarie va sunt cu siguranta cunoscute si voua, mereu gasindu-se noi intrebuintari ale lamaii de catre bucatarii ingeniosi. Lamaile nu trebuie sa lipseasca niciodata dintre proviziile noastre, ele pastrandu-se bine la rece, dar tinand 2-3 zile si la temperatura camerei unde, prin coacere, vor da si mai mult suc atunci cand vom dori sa le folosim.

Autor:  Lucia Mihailescu