Site coolinaria.ro

Morcovii tineri sunt sanatosi si usor de preparat


Morcovii tineri sunt sanatosi si usor de preparat Mereu in trendul culinar de ultima ora si deosebit de benefici pentru sanatate, morcovii tineri pot fi consumati in variate feluri, de la gustarile crude dintre mese si pana la salate, deserturi la cuptor sau supe si tocanite. Morcovii tineri isi pastreaza multe nutrimente chiar si atunci cand se gatesc la temperaturi inalte si sunt astfel baza unor gustari de zile mari, recomandate deopotriva de medici si nutritionisti.

1. In salate, morcovii pot fi adaugati fie dati prin razatoare, fie sub forma de suc proaspat care sa se combine cu celelalte ingrediente pentru vinegreta.

2. In supe, morcovii de asemenea se pot adauga rasi, taiati cubulete sau sub forma de suc proaspat, care va da si culoare supelor.

3. La prepararea de piure, risotto sau pilaf, sucul de morcovi tineri este un adaos excelent alaturi de sucul de portocale, lapte sau alte lichide la alegere.

4. Pentru deserturi, morcovii tineri pot fi folosit dati fin prin razatoare, sub forma de suc de morcovi sau copti intregi la cuptor si garnisiti cu felurite condimente specifice pentru deserturi, inclusiv ciocolata neagra.

5. Painea de casa si briosele pot capata un plus de nutrimente prin adaosul de morcovi tineri, acestia dand si un gust dulce, deosebit.

6. Tocanitele pot folosi deopotriva sucul proaspat de morcovi si morcovii rasi sau taiati cubulete, aici putandu-se adauga si alte legume sanatoase, dupa gust si dupa posibilitati.

7. Foarte multe sosuri pot beneficia din plin de sucul de morcovi, bucatarii priceputi stiind cum sa dozeze exact toate ingredientele pentru a obtine un sos de zile mari.

8. Biscuitii si preparatele la cuptor pentru desert nu vor fi niciodata prea gustoase fara ceva morcovi tineri care sa le faca si mai placute la gust, dar si mai bogate in nutrimente.

9. Inghetatele, budincile sau tartele de asemenea vor primi un plus de savoare prin adaugarea de morcovi tineri intre ingredientele retetei culinare.

10. Foarte multe bauturi de casa sunt mai placute prin adaosul de suc de morcovi, aici putand sa amintim iaurtul degresat cu morcovi si fructe, sucul cu banane si morcovi, sucul de mere cu morcovi, sucul de rosii cu morcovi, sucul de morcovi cu vanilie sau scortisoara, sucul de morcovi cu menta si fructe, cotailuri diverse, punch si multe altele.

Morcovii tineri sunt foarte usor de procesat si se gasesc pe toata durata anului, fiind bogati in betacaroteni, vitamina A, fibre alimentare si altevitamine si minerale. Morcovii nu contin mai deloc calorii, ajuta la slabit si cercetarile de data recenta ii arata ca unul dintre alimentele-minune care pot preveni si chiar vindeca boli ale pielii, boli ale aparatului circulator inclusiv fisurile anale si hemoroizii, boli ale plamanilor, aparatului urinar, aparatului digestiv, dar si cancerul prin inhibarea cresterii celulelor canceroase de catre asa-numitii alfacaroteni prezenti alaturi de betacaroteni in morcovi.

Autor:  Lucia Mihailescu