Site coolinaria.ro

Sarea si inlocuitorii sai sanatosi


Sarea si inlocuitorii sai sanatosi Daca in cazul zaharului exista la ora actuala suficiente alternative sanatoase care sa permita inlocuirea sa la gatit, in ce priveste sarea aici lucrurile stau ceva mai rau, pana acum producatorii alimentari reusind sa vina cu foarte putine propuneri viabile pe piata, care sa permita substituirea sarii cu un ingredient ceva mai sanatos, dar care sa mentina si gustul obisnuit al preparatelor noastre zilnice.

Inlocuitorii asa-zis clasici ai sarii, care pot fi gasiti mai ales in farmacii, sunt preparati cu clorura de potasiu in locul obisnuitei cloruri de sodiu si din acest motiv pot fi si periculosi pentru sanatate in special in cazul persoanelor care sufera de boli de rinichi sau alte boli unde aportul de potasiu trebuie limitat considerabil.

Sarea de usturoi cucereste insa piata europeana, fiind de departe alternativa cea mai buna la sarea de consum obisnuita, continand de asemenea sare, dar in doze mai mici decat sarea de bucatarie. Preparata dintr-un amestec inspirat de sare si pudra de usturoi, sarea de usturoi este chiar mai indicata la prepararea mancarii, aceleasi cantitati putand fi introduse la gatitul cu sarea de usturoi deoarece pudra de usturoi va potenta gustul final in bine.

O alta varianta de substitut al sarii de bucatarie este si sarea cu acid citric, de asemenea cu un continut scazut de sodiu si buna pentru gatit. Exista totusi discutii intre savantii in medicina daca acidul citric poate sau nu cauza probleme de sanatate prin consumul sau prelungit, iar concluziile nu sunt deocamdata suficient de clare pentru a se putea da un raspuns cert in aceasta privinta.

Pudra de ceapa, cimbrul macinat, piperul macinat, papricasul si alte condimente pot de asemenea sta la baza prepararii de inlocuitori ai sarii de bucatarie, si aici putandu-se reduce aportul de sodiu prin crearea unor amestecuri de sare si condiment(e) care sa dea un gust bun mancarii, dar fara a se face exces de sare.

In cazul in care se prefera aceste alternative, se recomanda de asemenea si apelul exclusiv la sarea de mare, care este ceva mai saraca in sodiu decat sarea de bucatarie. Nu trebuie insa sa se foloseasca cantitati mai mari la gatit, ci aceleasi cantitati si de sare de mare, bineinteles in combinatie cu condimentele favorite, fie vorba despre pudra de usturoi, pudra de ceapa, acid citric, cimbru macinat sau altceva.

In acest mod se poate reduce destul de mult aportul de sare la dieta, lucru necesar mai ales acolo unde boli diverse interzic un consum normal de sare. Si ca modalitate preventiva, variantele prezentate mai sus sunt pe deplin sigure si sanatoase, iar daca v-am convins atunci nu ezitati sa le puneti in aplicare pentru a va bucura astfel si pe viitor de sanatate si multa voie-buna.

Autor:  Lucia Mihailescu