Site coolinaria.ro

O cupa de Champagne


O cupa de Champagne Sampania se regaseste in mai toate momentele speciale din viata noastra. Ciocnim un pahar de sampanie atunci cand trecem in noul an, cand implinim o noua varsta si suntem inconjurati de toti cei dragi sau atunci cand iti privesti partenerul in ochi si stii ca din acea zi veti fi sot si sotie si ciocniti un pahar de sampanie in cinstea voastra si a anilor ce vor veni.

Sampania este licoarea care ne este martor la unele dintre cele importante evenimente din viata noastra, dar cere sa respecti cateva reguli simple de protocol:
- sampania se serveste numai cu doua tipuri de pahare: flute (lungi) sau cupe, ambele trebuind sa aiba picior;
- se tine mana numai pe piciorul paharului deoarece daca punem mana pe cupa caldura din palma poate schimba gustul licorii;
- sampania trebuie tinuta la o temperatura de 8 grade Celsius;
- cele mai utilizate soiuri din care se obtine sampania sunt: Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier;
- diferenta dintre sampania non-vintage si vintage face referire la: prima varianta - sampania a fost obtinuta din recolte din ani diferiti, iar in cea de a doua varianta - este obtinuta din recolta unui singur an;
- cand torni sampanie intr-un pahar sprijina marginea gurii de la sticla de marginea paharului tinandu-l inclinat lasand astfel ca sampania sa curga incet pe peretele de sticla ai paharului evitand sa creezi o spuma bogata;
- sampania nu este realizata pentru fi sorbita din prima, ea trebuie savurata indelung pentru a te bucura de fiecare proprietate a compozitiei sale.

Cum spunea si Napoleon: "Cand obtii victoria pe campul de lupta, meriti un pahar de sampanie, iar cand esti infrant ai nevoie de ea pentru a te consola."

Autor:  Raluca Rusu