Site coolinaria.ro

Vitaminele din gama complex B si sindromul premenstrual


Vitaminele din gama complex B si sindromul premenstrual Recunoscute pentru rolul bun pe care il au in reglarea proceselor vitale ale organismului, vitaminele din gama B sunt mai nou propuse ca utile si pentru ameliorarea simptomelor care insotesc sindromul premenstrual, savantii obervand faptul ca femeile care consuma o dieta bogata in vitamine din gama B nu au probleme atat de mari la menstruatie precum cele care nu dau importanta acestor vitamine.

Spanacul, cerealele integrale, ficatul de vita, ouale, broccoli, cartofii, caisele, pestele, iaurtul sau laptele sunt doar cateva dintre alimentele bogate in vitamine din gama B, iar persoanele care au meniurile zilnice bine diversificate nu vor duce cu siguranta lipsa de aceste vitamine, femeile beneficiind si de un ajutor suplimentar in preajma menstruatiei.

Aproximativ 2 grame de vitamina B1 pe zi si si circa 2,5 grame de vitamina B2 pe zi vor face minuni pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, un numar covarsitor de femei supuse studiilor stiintifice demonstrand faptul ca aceste valori sunt realiste si ca merita recomandate tuturor femeilor din intreaga lume. Numite si tiamina si riboflavina, cele doua vitamine nu sunt greu de procurat din alimentatie, existand pe piata alimentara si produse fortificate special cu tiamina si riboflavina.

Si celelalte vitamine din gama B sunt importante pentru o dieta echilibrata, avand un impact deosebit de pozitiv asupra organismului, dar tiamina si riboflavina s-a demonstrat ca au un rol decisiv pentru ameliorarea sau chiar si eliminarea definitiva a problemelor experimentate de multe femei in preajma menstruatiei.

Conform studiilor mai vechi, necesarul de vitamina B1 sau B2 se situa cu putin peste 1 gram zilnic, dar aporturile mai mari vor oferi suplimentar si beneficiile amintite anterior si de aceea savantii recomanda ca aceste doua vitamine sa fie prezente la dieta intr-o proportie dubla fata de ceea ce se recomanda in trecut.

In special legume, fructe si verdeturi precum spanacul, bananele, caisele, broccoli, cartofii etc. pot furniza necesarul zilnic de 2 grame si chiar mai mult, meniurile vegetariene reusind sa stopeze si eventualele cresteri in greutate care ar insoti noua dieta. Si cerealele integrale contin cantitati insemnate de vitamina B1 si B2, ele trebuind consumate atat la micul-dejun cat si peste zi, sub forma de paine integrala, dar nu in cantitati prea mari pentru a se tine astfel sub control si greutatea corporala.

Exista si femei care nu pun un accent special pe aportul de vitamine B la dieta si care nu au probleme speciale in preajma menstruatiei, iar acestea nu vor trebui neaparat sa pluseze la acest capitol deoarece organismul lor se descurca multumitor si cu cantitati mai mici de tiamina si riboflavina.

Persoanele care insa au mari probleme la menstruatie, este recomandat sa creasca cantitatile de vitamina B1 si B2 in alimentatie, astfel fiind ameliorate simtitor si durerile de cap, crampele, oboseala sau iritabilitatea care pot insoti adesea sindromul prementrual. Suplimentele alimentare cu aceste vitamine nu trebuie sa fie prima alegere, medicii recomandand mai intai sursele alimentare si doar in cazuri izolate si suplimentele vitaminoase.

Autor:  Lucia Mihailescu