Site coolinaria.ro

Daca vreti sa preveniti cancerul, nu uitati sa supliniti meniurile zilnice si cu urmatoarele vitamine!


Daca vreti sa preveniti cancerul, nu uitati sa supliniti meniurile zilnice si cu urmatoarele vitamine! O boala tot mai prezenta in ultima vreme peste tot in lume, cancerul poate fi prevenit pe cale naturala in special prin adoptarea unui stil mai sanatos de a trai, punctat de o alimentatie corecta si de multa miscare fizica peste zi. Multe produse alimentare au astfel un rol decisiv pentru prevenirea acestei boli grave, iar unele dintre cele mai eficiente, dar si usor de gasit pe piata agro-alimentara sunt:

1. Morcovii, cartofii dulci, spanacul, varza si zarzavaturile proaspete contin toate betacaroteni si doze rezonabile de vitamina A, in special betacarotenii putand preveni cancerul la fumatori si la persoanele care consuma des alcool.

2. Merele, ficatul, bananele si iarasi morcovii si cartofii dulci precum si zarzavaturile proaspete contin vitamina B6, esentiala pentru alimentatia femeilor in mod special si care previne cu succes cancerul uterin, o forma de cancer care altfel poate face ravagii la femeile de toate varstele.

3. Citricele, patrunjelul verde, fructele cu indice glicemic scazut, o serie de legume si sucurile naturale dina cestea contin vitamina C, iar aceasta vitamina va fi mult mai bine absorbita in organism din mancare si nu din suplimente alimentare. Vitamina C stimuleaza sistemul imunitar si previne cancerul de sani, de ovare, de uter etc., iar dozele zilnice recomandate pot urca pana la valori maxime, dar inca o data obtinute din alimente si nu din suplimente.

4. Legumele boabe, varza, pestele, ouale, citricele, zarzavaturile proaspete etc. contin vitamina B9 sau acidul folic, de mare folos pentru prevenirea cancerului in special la femei. Femeile trebuie sa primeasca doze marite de acid folic in alimentatia lor incepand inca din adolescenta, iar cele care reusesc acest lucru vor preveni si cancerul cu succes.

5. Nu in ultimul rand, uleiul de masline si cel de floarea-soarelui, ouale, ficatul, germenii de grau sau zarzavaturile protejeaza de asemenea organismul de cancer prin aporturile lor bune de vitamina E, un antioxidant puternic care lupta eficient cu radicalii liberi, dar si cu toxinele absorbite pe calea aerului.

Toate aceste vitamine sunt, asa cum se poate observa, usor de procurat din produse alimentare ieftine si sanatoase, iar pentru a ne procura dozele zilnice recomandate va trebui sa consum meniuri diversificate, care sa includa cantitati rezonabile de zarzavaturi proaspete, legume boabe, ardei grasi, morcovi si suc de morcovi, cartofi dulci, ficat de vita, oua, uleiuri vegetale, varza, spanac, citrice, mere si altele.

Suplimentar, cancerul va fi prevenit si printr-un stil de viata mai activ, punctat de dese plimbari in aer liber, de seturi de exercitii fizice facute in moderatie, dar zilnic si de reducerea consumului de alcool, a fumatului si a cafelei. Odihna adecvata si servirea la ore fixe a meselor ne poate garanta o viata lunga si fericita, cancerul fiind astfel tinut la respect prin singura modalitate utila de prevenire a sa, respectiv alimentatia echilibrata si stilul activ de viata.

Autor:  Lucia Mihailescu