Site coolinaria.ro

Reguli de viata care iti permit sa traiesti mai mult si mai sanatos


Reguli de viata care iti permit sa traiesti mai mult si mai sanatos Incepand cu perioada adolescentei femeile au nevoie de o alimentatie bogata in calciu, fier si acid folic, dozele zilnice recomandate diferind dupa grupele de varsta, dar nu foarte mult. Alaturi de aceste nutrimente, alimentatia femeilor trebuie de asemenea suplinita zilnic cu suficiente calorii pentru a permite organismului sa functioneze la parametrii sai optimi, in principiu cerandu-se aproximativ 1800 de calorii, uneori mai mult si alteori mai putin in functie de rata metabolismului si de obiectivele fixate la dieta.

Multe femei in prezent aleg sa isi coboare necesarul de calorii pana la 1500 pe zi, si nu e neaparat un lucru rau, dar e bine de stiut ca acesta este pragul cel mai de jos pentru aportul zilnic de calorii, orice persoana care trece de acest prag pentru mai mult de 7 zile riscand foarte mult sa experimenteze probleme diverse de sanatate, toate generate de aportul prea mic de calorii la dieta. Caloriile nu se procura la intamplare, si aici medicii recomandand o balanta relativ stricta pentru principalele categorii de nutrimente, respectiv cerandu-se ca meniurile zilnice sa includa 65-75 procente carbohidrati, 10-15 procente proteine si restul grasimi sanatoase, de preferat mononesaturate si polinesaturate.

Pentru reducerea riscului de boala, femeile au nevoie si de suplimentarea dietei cu multi antioxidanti, vitaminele A, C si E, zincul, magneziul, potasiul si bineinteles, calciul trebuind sa nu lipseasca de la mesele zilnice. Consumul regulat de cereale integrale, legume boabe si alte legume va furniza din plin si gama de vitamine B, acestea fiind esentiale pentru sanatatea creierului, a parului, unghiilor si a altor organe vitale. In contrapartida, aportul de zahar trebuie limitat la minimum deoarece zaharul genereaza mereu inflamatii in organism, inclusiv daca se consuma produse care il contin si nu doar zaharul alb ca atare.

Ca reguli alimentare simple si usor de urmat, tot medicii recomanda tuturor femeilor:
- consume alimente cat mai diverse;
- sa prefere legumele viu colorate pentru aportul lor de antioxidanti;
- sa consume obligatoriu si cereale integrale, chiar si daca se opteaza doar pentru painea integrala;
- sa serveasca des intre mese fructe si legume crude;
- sa reduca la minimum aportul de zahar, sare si grasimi saturate;
- sa reduca la 1-2 cesti consumul de cafea si sa consume alcool doar ocazional;
- sa consume multa apa peste zi
- sa isi mentina greutatea la un nivel satisfacator;
- sa faca multa miscare fizica, cu atat mai mult cu cat inainteaza in varsta.

Un lucru nu intotdeauna usor de calculat la dieta este aportul zilnic de grasimi, dar si aici nutritionistii vin sa aduca clarificarile necesare ei recomandand ca doar 30 de procente din cele 1800 de calorii zilnice sa fie procurate din grasimi, restul urmand sa provina preponderent de la carbohidrati, adica din fructe, cereale si legume. In ce priveste grasimile saturate, acestea vor reprezenta doar 1/3 din cele 30 de procente care reprezinta totalul de grasimi admise la o dieta corecta, iar restul de 2/3 va fi oferit de grasimile mononesaturate si polinesaturate obtinute din uleiuri vegetale, legume, nuci, alune, seminte, migdale si alte produse care contin aceste grasimi sanatoase.

Toate suplimentele alimentare care se doresc a fi introduse la dieta trebuie sa primeasca mai intai aprobarea medicului, multe dintre acestea putand de fapt sa fie procurate direct din preparatele zilnice, iar altele fiind uneori utile pentru atingerea unor obiective diverse. Suplimentele cu fibre alimentare nu sunt nici aceasta necesare daca se consuma regulat o dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale insa, in caz contrar, aceste suplimente sunt calduros recomandate, fibrele alimentare reprezentand o parte majora a dietei femeilor de orice varsta.

Nu e deloc dificil sa iti oferi o alimentatie sanatoasa si sa te mentii activa pana la varste inaintate, iar motivatii puternice pentru a iti prelungi speranta de viata si pe acesta cale exista, slava domnului, dar te apuca mirarea in zilele noastre cand vezi cat de usor pot fi incalcate regulile nescrise ale frumusetii si elegantei feminine prin neglijenta, nepasare sau o cruda si inexplicabila incapatanare. Nu este desigur obligatoriu ca toate femeile sa arate bine si sa traiasca de asemenea bine insa atunci cand iti stabilesti si asemenea obiective in viata trebuie totusi sa faci si niste mici sacrificii pentru ca merita cu adevarat efortul si pentru ca astfel arati ca iti pasa si de tine, dar si de toti cei dragi din jurul tau.

Autor:  Lucia Mihailescu