Site coolinaria.ro

Ingrediente comune si substitutele lor sanatoase


Ingrediente comune si substitutele lor sanatoase Medicii ne recomanda adesea sa renuntam la sare, zahar sau grasimi saturate, dar uita sa ne propuna si alternative sanatoase la aceste ingrediente insa, din fericire, specialistii in nutritie vin sa ne ofere raspunsuri satisfacatoare, ei aratandu-ne cum sa mancam in continuare preparate gustoase, micsorand la minimum sarea, zaharul sau grasimile in alimentatie.

Zaharul alb, de exemplu, un produs rafinat si care adesea prezinta riscuri pentru sanatatea noastra prin consumul sau pe termen lung, poate fi inlocuit la gatit cu zahar brut, nerafinat, numit si zahar turbinado, care contine putine calorii si este la fel de eficient ca si zaharul alb. Alternativ, se mai poate apela si la extractul din stevie dulce, siropul de yacon, zaharul rapadura sau mierea de albine.

Sarea nu prea are inlocuitori sanatosi insa de curand si in Europa a inceput sa fie distribuita larg sarea de usturoi care este un amestec de sare si pudra de usturoi, foarte recomandata pentru gatit tocmai pentru ca are un continut mai mic de sodiu. Se folosesc aceleasi cantitati ca si in cazul gatitului cu sare obisnuita, dar efectele pentru sanatate sunt destul de sigure pe termen lung. Acidul citric de asemenea apare in produse inlocuitor de sare, si acestea mai sanatoase oricum decat sarea obisnuita de masa.

Faina alba este un alt ingredient comun care face ravagii mai ales in cazul organismelor cu sistemul imunitar slabit, iar ca alternativa sanatoasa este bine sa se apeleze des la faina integrala, ceva mai inchisa la culoare, dar si plina de antioxidanti si vitamine in comparatie cu cea alba. Alternativ, si faina de orez sau cea de ovaz sunt substitute de exceptie, in cel mai rau caz putandu-se combina pe jumatate faina alba cu alte tipuri sanatoase de faina.

Smantana, chiar si cea degresata poate face rau sanatatii noastre mai ales daca se introduce des la prepararea de sosuri si/sau creme diverse si ar trebui inlocuita cu iaurtul nedegresat si laptele nedegresat. Daca se doreste pastrarea gustului de smantana, atunci la 1 cana de iaurt sau lapte se poate adauga si 1 lingura de zeama de lamaie care va reusi sa ofere acelasi gust, dar cu mai putine grasimi nesanatoase in preparatul final.

Margarina nu ar trebui niciodata folosita la gatit sau ar trebui folosita foarte rar deoarece grasimile sale hidrogenate devin si mai nocive cand sunt supuse la tratamentul termic. Untul degresat este alternativa sa mai sanatoase, putandu-se introduce cantitati mai mici de unt in reteta culinara pentru a se obtine aceleasi rezultate la final.

Amestecurile de condimente si/sau legume, condimentele uscate tip pudra si alte produse similare nu sunt prea bune pentru sanatate desi pot oferi un gust divin mancarii. Este de aceea de preferat ca si acestea sa fie folosite ocazional, la sarbatori, in rest trebuind sa se apeleze cu incredere la condimentele si ierburile proaspete cu rol de condiment. Usturoiul si ceapa vor completa minunat aceste condimente proaspete astfel incat sa nu se resimta lipsa condimentelor procesate din comert.

Ciocolata neagra de gatit este adesea folosita la prepararea de deserturi, dar multa lume face abuz si nu e deloc bine mai ales atunci cand exista si alergie sau intoleranta la acest produs. O alternativa mai sanatoasa la gatit o reprezinta pudra de roscove (carob) care nu genereaza deloc alergii si are un gust asemanator cu acela al ciocolatei, fiind si un produs compelt natural.

Orice alt ingredient care poate pune riscuri pentru sanatate prin consumul sau in exces are cu siguranta si un inlocuitor sanatos, ramanand la alegerea voastra sa gasiti asemenea substitute alimentare si sa le folositi fie separat, fie in combinatie cu ingredientul original pentru a gati astfel mai sanatos, dar si la fel de gustos ca inainte.

Autor:  Lucia Mihailescu