Site coolinaria.ro

Un organism echilibrat se faureste mai ales in bucatarie


Un organism echilibrat se faureste mai ales in bucatarie Prepararea meselor zilnice si sanatatea familiei sunt probleme strand legate intre ele, fiind obligatoriu ca persoana/persoanele care gatesc in mod regulat pentru intreaga familie sa fie bine initiate in toate aspectele privitoare la nutritia echilibrata si de asemenea sa aiba acces si la ghiduri alimentare sau carti de bucate de unde sa isi poate procura retete culinare satisfacatoare pentru necesitatile alimentare ale tuturor membrilor familiei.

Din acest punct de vedere, a se miza prioritar pe introducerea zilnica de legume, zarzavaturi si cereale integrale in meniu este o decizie de bun-simt si foarte sanatoasa, carnea si alte produse animale fiind de asemenea necesare, dar numai in proportie de 15-20 procente din totalul ingredientelor folosite pentru prepararea meselor zilnice.

Un procent similar, usor mai mic, va trebui obligatoriu sa fie suplinit si de grasimile sanatoase, ramanand astfel ca aproximativ 65-70 procente din totalul ingredientelor sa fie preluat de legume, zarzavaturi si cereale, acestea constituind dintotdeauna baza unei alimentatii sanatoase, mai ales atunci cand sunt procurate din surse de incredere, evitandu-se pe cat posibil alimentele procesate si in special zaharul alb si faina rafinata.

Proteinele din carne si produsele animale sunt deosebit de utile pentru orice dieta de intretinere, dar este bine sa se apeleze alternativ si la proteinele obtinute din zer, grau, soia sau alt tip de proteine care vin in general sub forma de pudra organica. O regula simpla ne spune ca raportul dintre cantitatea necesara de proteine si greutatea corporala ar trebui sa fie de 1:1, astfel incat pentru fiecare kilogram de masa corporala va fi necesar sa se introduca in dieta 1 gram de proteine.

Un meniu sanatos nu este considerat astfel in absenta apei si a fibrelor alimentare, acestea din urma putand fi procurate cu usurinta daca se introduc multe legume si cereale la prepararea meselor zilnice. Suplimentar, deserturile si gustarile dintre mese ar trebui sa includa fructe si legume cu indice glicemic mic (mere, prune, citrice, banane, struguri, pepene galben, morcovi tineri, telina, etc.), acestea putand fi usor preparate sau consumate ca atare, dar fara zahar.

Oferind intregii familii meniuri echilibrate, preparate simplu si in acord cu recomandarile nutritionistilor, nu putem decat sa ne bucuram de toate, boala si disconfortul generat de alimentatia haotica nemaifiind prezente in viata noastra. Copiii in special vor beneficia din plin de acest lucru, ei insisi putand sa ia parte la crearea meniurilor pentru a deprinde de la varste fragede aceleasi bune obiceiuri pe care le observa la adultii preocupati deopotriva de sanatatea celor mici cat si de propriul bine.

Autor:  Lucia Mihailescu