Site coolinaria.ro

O dieta de slabit oferita de un medic neurochirurg de peste ocean


O dieta de slabit oferita de un medic neurochirurg de peste ocean Profesorul si neurochirurgul Larry McCleary, originar din Statele Unite ale Americii, a propus recent comunitatii medicale internationale o teorie interesanta potrivit careia riscul cresterilor nesanatoase in greutate este potentat de proasta selectie a ingredientelor alimentare, cu cat mai bogate in calorii fiind acestea cu atat mai negativ fiind influentat creierul uman si, plecand de aici, trimitandu-se apoi semnale confuze catre intregul organism.

Creierul uman nu este proiectat pentru a cuantifica si gestiona exact aportul de calorii din organism, lucru care face posibil ca celulele grase sa nu mai depinda de controlul sau si sa se poata dezvolta in nestire odata ce primesc toate nutrimentele de care au nevoie. Pentru creierul nostru, un aport marit de calorii la mesele zilnice reprezinta un mesaj clar ca trebuie sa faca rezerve de grasime, lucru care se va si intampla daca noi vom continua sa consumam mese pline de calorii.

Odata ce pune in practica planul de stocare a grasimilor, creierul va trimite alte semnale catre organism, cerand si o incetinire a ratei metabolismului, lucru deloc pozitiv pentru o persoana care de fapt doreste sa piarda in greutate si nicidecum sa ia kilograme in plus. Simultan cu acest "dezastru" apare si efectul secundar al nivelurilor fluctuante ale zaharului din sange, menit sa ne stimuleze apetitul alimentar pentru a permite organismului sa aiba suficiente resurse pentru a-si face rezervele cerute de grasimi.

Un adevarat cerc vicios, tot acest proces al cresterilor nesanatoase in greutate origineaza de fapt de la o eroare a noastra, de care ne facem vinovati prin trimiterea de semnale false catre creier, acolo unde asemenea mesaje sunt luate la modul foarte serios si puse in practica fara intarziere. In contrapartida, daca am servi mese mai sarace in calorii, dar bogate in antioxidanti si alte nutrimente de calitate, creierul ar inregistra aceasta ca o solicitare de crestere a imunitatii organismului si s-ar apuca imediat de treaba, de data aceasta fara a mai genera cresterea in greutate.

O selectare mai atenta a ingredientelor la mesele zilnice, cu accentul pus pe carbohidrati din alimente cu indice glicemic scazut, pe grasimile sanatoase si pe proteinele complete din carnea slaba, oua si branzeturi degresate va permite si emiterea de semnale pozitive catre creierul uman, astfel creandu-se un nou lant de procese vitale, care sa incurajeze intretinerea si chiar intinerirea la nivel celular a organismului, adica exact ceea ce ne dorim cu totii, dar inca nu stim cum sa atingem acest obiectiv.

Neurochirurgul Larry McCleary chiar ne recomanda si o lista de alimente la care sa facem mai des apel pentru prepararea meselor zilnice, aici aparand legumele si fructele, carnea de somon, pastravul, sardinele, tonul, carnea slaba de vita, carnea de pasare, branzeturile degresate, iaurtul, nuci si seminte, avocado, uleiul de masline, alte uleiuri vegetale sanatoase, zarzavaturi si condimente proaspete, ciocolata neagra, ceaiul verde, ceaiul rosu, vinul rosu si, bineinteles, apa plata. Toate aceste alimente nu vor suplini creierul nostru cu mesaje false, ele continand nutrimente esentiale pentru organism si nu calorii cu nemiluita si fiind de aceea de maxima importanta pentru sanatatea noastra si mentinerea greutatii corporale la niveluri optime.

Lipsa de miscare este un alt factor de risc, care va trimite de asemenea semnale negative catre creier, din acest punct de vedere fiind obligatoriu sa avem o viata activa, punctata si de plimbari in aer liber si chiar si de exercitii fizice, acolo unde acest lucru este posibil. Mersul pe jos nu trebuie evitat, sedinte zilnice de 30-50 de minute de plimbari cu pas vioi facand foarte mult bine organismului nostru. In acest mod si nu altfel se va atinge si obiectivul de scadere in greutate, daca asa se doreste, si cu siguranta se va putea mentine apoi greutatea la cote normale, fara batai de cap pentru tot restul vietii noastre.

Autor:  Lucia Mihailescu