Site coolinaria.ro

Controleaza-ti portiile la masa prin cateva trucuri eficiente!


Controleaza-ti portiile la masa prin cateva trucuri eficiente! Deosebit de util pentru succesul unei diete echilibrate, controlul portiilor la masa se poate face in prezent prin apelul la unele metode sigure si ingenioase, aceasta fiind una dintre cele mai cinstite cai de a ne mentine in limitele greutatii normale fara mari batai de cap si fara a face multe sacrificii in planul alegerilor noastre culinare.

1. Exista ustensile exacte pentru masurat ingredientele la gatit, dar mai nou au aparut si ustensile pentru servirea mesei care permit masurarea portiilor la masa si e de mare utilitate sa ni le procuram si noi.

2. Prin repetitie si acumularea de experienta putem sa apreciem din ochi portiile de servit la masa, in acest mod stiind intotdeauna cat sa ne oferim fara a face excese mai ales atunci cand observam ca trupul nostru incepe sa prinda in proportii.

3. Recipientele pentru servit masa pot fi oricand schimbate cu un set nou care sa includa recipiente de dimensiuni ceva mai mici, si asta fiind o modalitate foarte eficace de control a portiilor la masa.

4. Este de dorit ca preparatele sa fie gatite la limita, adica sa nu gatim mai mult decat dorim sa servim la masa. Chiar daca asta presupune eforturi suplimentare, macar asa vom sti ca nu putem sa ne oferim portii duble la masa deoarece nu mai avem de unde sa ne procuram o portie suplimentara de hrana.

5. Adaugand multe fibre alimentare in mancare si consumand apa din belsug este o garantie ca vom servi la masa si portii ceva mai mici, in acest mod satietatea venind mai repede, iar efectul sau tinand pentru mai multa vreme.

6. Limitand aportul de zahar la dieta de asemenea vom reusi sa limitam si portiile servite la masa deoarece zaharul creste exponential apetitul alimentar, in timp ce absenta sa de la dieta va presupune o diminuare a apetitului.

7. Plusand mai mult pe legume si verdeturi la prepararea meselor vom reusi sa micsoram si portiile la masa deoarece nici aceste preparate nu permit consumarea lor in cantitati prea mari.

8. In sfarsit, mestecarea lenta a mancarii si atentia acordata semnalelor venite din partea propriului organism va permite sa ne oprim la timp, corpul nostru spunandu-ne fara gres cand este satul si fiind bine sa il ascultam si nu sa plusam cu portii suplimentare.

Autor:  Lucia Mihailescu