Site coolinaria.ro

Combaterea stresului se face si cu mancare de calitate


Combaterea stresului se face si cu mancare de calitate Nu mai e un secret pentru nimeni faptul ca apelam multi dintre noi la preparate gustoase de fiecare data cand ne simtim mai stresati, in acest mod reusind sa compensam unele frustrari prin consumarea de gustari favorite, care ne ofera o senzatie de bine si ne ajuta sa vedem viata iarasi in roz. Din pacate, un asemenea obicei poate genera adesea si mari dezechilibre de sanatate, iar medicii ne interzic sa apelam la mancare pe fond emotional din motive lesne de inteles.

Alimentatia poate fi totusi folosita pentru a combate eficient stresul, dar fara a risca sa ne imbolnavim mai rau din aceasta cauza, prin adoptarea unor masuri de bun-simt noi putand sa fim mai bine pregatiti pentru a face fata tuturor provocarilor generatoare de situatii stresante de peste zi. O digestie buna si unele minerale si vitamine cu rol in diminuarea stresului pot face minuni, din acest motiv fiind mai bine pentru noi toti sa consumam rar alimente greu de digerat si sa optam pentru mese mai des cu preparate usoare, pline de nutrimente de calitate.

Micul-dejun trebuie sa fie de aceea bogat in nutrimente si sa nu cada greu la stomac, fructele, iaurtul si cerealele putand sa ne ofere energii bune pentru prima parte a zilei, fara a ne crea disconfortul specific unui stomac plin, incarcat cu mancare greu de procesat si plina de grasimi si zahar. Gustarea dintre mese de asemenea trebuie pregatita in acelasi mod, astfel noi reusind sa fim mai putin irascibili si sa ne concentram mai usor la sarcinile de indeplinit gratie mineralelor si vitaminelor oferite de legume, fructe, cereale si unele proteine de calitate, fara grasimi.

Pentru masa de pranz, preparatele la cuptor sunt ideale, nici aici nefiind bine sa mizam pe carne si grasimi ci mai degraba pe legume, condimente usoare, branzeturi si paine integrala, iar proteinele sa ni le oferim in special din peste si carne slaba, cu cat mai putine grasimi. Sosul de rosii este cel mai recomandat acum, daca ne plac preparatele cu sos, iar desertul poate fi constituit mai ales din fructe si mai rar din prajituri sau alte dulciuri.

Consumul de apa trebuie sa se mentina la cote ridicate, iar cafeaua si alcoolul se pot consuma in portii moderate, dar fara a se uita sa se bea si cate 1-2 pahare de apa in plus pentru a ajuta organismul sa proceseze mai usor alcoolul sau cafeaua. Ceaiurile de plante pot ajuta mult la o digestie usoara si nu e deloc o idee rea sa consumam tot acum si o cana cu ceai de papadie, menta, ghimbir sau alte plante recunoscute pentru rolul benefic asupra sistemului digestiv.

Unele suplimente alimentare vor combate mai bine stresul daca sunt combinate cu mancarea de calitate, aici vitaminele din gama B, zincul, magneziul sau vitamina C putand sa ofere un plus de ajutor mai ales pentru prevenirea oboselii si a starilor de iritabilitate. Oferindu-ne astfel zilnic meniuri gustoase si sarace in grasimi, vom putea manca cu placere, dar fara a mai castiga in greutate ca in trecut, lucru complet de dorit si o garantie a unui mai bun control asupra greutatii noastre corporale, dar si a stresului inevitabil cu care suntem nevoiti sa ne confruntam in activitatea noastra cotidiana.

Autor:  Lucia Mihailescu