Site coolinaria.ro

Gateste cu ingrediente proaspete pentru a te mentine la o dieta sanatoasa!


Gateste cu ingrediente proaspete pentru a te mentine la o dieta sanatoasa! Viitorul nostru in plan alimentar depinde in buna masura de aportul constant de nutrimente proaspete la dieta, iar campaniile de promovare recente care au tintit exact acest lucru au reusit in buna masura sa constientizeze publicul asupra tuturor beneficiilor pentru sanatate pe care le poate aduce o dieta bogata in produse alimentare proaspete.

Aparent paradoxal, dar persoanele care pot profita la maximum de abundenta de alimente proaspete de pe piata sunt chiar cei deosebit de ocupati, care rar au timp sa isi gateasca de unii singuri ori sa faca cumparaturile selectand doar acele produse potrivite cu nevoile lor nutritionale. Pentru acestia in mod special exista o oferta variata cu meniuri gata preparate, inclusiv in Romania tot mai multi actori de pe scena alimentatiei publice promovand puternic preparate naturale, cu produse foarte proaspete.

Putin mai scumpa decat o dieta obisnuita, dieta cu produse proaspete este de asemenea ideala si pentru alimentatia copiilor, organismul acestora absorbind imediat toate nutrimentele de valoare si reusind astfel sa isi creeze resurse pretioase care sa permita dezvoltarea armonioasa a celor mici. Mai greu de procurat din produsele procesate, unele vitamine si minerale se vor regasi totusi in legume, fructe, cereale sau carne si de aceea merita un ban in plus deoarece eficienta lor este de netagaduit pentru sanatate.

O dieta cu alimente proaspete nu va pune niciodata accentul pe proteine ci pe carbohidratii complecsi din legume, cereale si fructe, dar si proteinele se vor regasi in proportie de pana la 30% in meniurile zilnice. Ouale, branzeturile, laptele si iaurtul ofera doar o parte din aceste proteine, restul putand fi obtinute si din legume sau chiar din fructe cu un continut mai mare de proteine.

Pe ansamblu, dieta cu produse alimentare proaspete implica un aport zilnic de 50-60 de procente carbohidrati, 25-30 de procente proteine si restul grasimi sanatoase si alte substante necesare pentru buna functionare a organismului uman. Caloriile prezente pot oscila dupa necesitati intre 1200-1400 calorii pentru femei si 1600-1800 de calorii pentru barbati, mai mult sau mai putin atunci cand se doreste pierderea in greutate sau, dimpotriva, un castig sanatos in greutate.

Produsele procesate, zaharul rafinat, faina alba, alcoolul din comert, indulcitorii artificiali si dulciurile in general, painea alba, gustarile tip snacks, grasimile hidrogenate, margarina, derivatele din carne, gemurile etc. nu au ce cauta la o dieta pe baza de produse proaspete, dar pot fi introduse foarte rar la masa, pentru a se satisface eventual o pofta de moment. De asemenea, alimentele pot fi preparate la libera alegere, mai rar totusi prin prajire ori chiar la gratar si mai des prin gatire la aburi, fierbere sau coacere la cuptor.

Cuptorul cu microunde nu mai surade atat de mult romanilor ca in trecut, iar acesta este un lucru pozitiv deoarece gatitul la microunde nu este in mod neaparat si un gatit sanatos. Tehnicile moderne de gatit au reusit insa sa introduca alte si alte metode suspecte pentru prepararea alimentelor astfel incat este bine ca in special aceste produse proaspete sa fie gatite in deplin acord cu normele stiintifice de preparare a mancarii pentru a se pastra cat mai multe dintre nutrimentele lor originale.

Inclusiv persoanele care sufera de boli cronice pot beneficia la maximum de o dieta cu alimente proaspete, mai ales acestia avand nevoie de preparate cu indice glicemic scazut care sa nu le suprasolicite organismul, iar cele mai multe produse proaspete au intr-adevar un indice glicemic mic, lucru intru totul pozitiv pentru restabilirea sanatatii la niste cote acceptabile. Apa va aduce un plus important din acest punct de vedere, dar situatia sta exact invers atunci cand se discuta despre alcool, cafea, bauturi carbogazoase sau sucurile din comert.

Prezenta fibrelor alimentare la dieta, aportul bun de proteine din surse proaspete de hrana, introducerea de cereale integrale si evitarea constanta a zaharului si a tuturor dulciurilor pot tine foarte bine sub control apetitul alimentar, din acest punct de vedere fiind garantata nu doar oprirea cresterilor nedorite in greutate, dar si scaderea in greutate atunci cand acest lucru se doreste. Relativ fada si nu prea simplu de "digerat" in etapele initiale, dieta cu alimente proaspete poate oferi si unele satisfactii deosebite pentru gurmanzi, nenumarate retete culinare bine gandite abia asteptand sa fie puse in practica pentru a dovedi din plin acest lucru.

Pentru noi toti, o astfel de alimentatie care consta aproape exclusiv in produse proaspete este calea pe care vom trebui sa pasim cu incredere pe viitor, beneficiile fiind diverse, atat pentru propria sanatate cat si pentru frumusetea si starea noastra de bine. Produsele proaspete sunt bogate in antioxidanti, ne mentin tineri si ajuta simtitor la stimularea activitatii cerebrale si detoxifierea periodica a organismului, iar aceste avantaje nu pot fi negate de nimeni, fiind doar o problema de timp pana ce toata lumea sa constientizeze pe deplin necesitatea adoptarii unei diete naturale deopotriva de sanatoasa pe cat este de gustoasa.

Autor:  Lucia Mihailescu