Site coolinaria.ro

Metode eficiente pentru sporirea imunitatii in sezonul rece


Metode eficiente pentru sporirea imunitatii in sezonul rece Nutritionistii nu se joaca atunci cand vine vorba despre recomandarea unor masuri alimentare pentru sporirea imunitatii in sezonul rece, ei cerandu-ne sa le urmam sfaturile la litera pentru a obtine maximum de beneficii de la dieta noastra de iarna.

1. Deloc suprinzator, va trebui sa mizam acum la fel de mult pe carbohidratii complecsi, acestia urmand sa apara in meniul zilnic in proportie de minimum 60% din totalul caloriilor recomandate de medici dupa sex si varsta. Mesele pot fi servite mai des daca se fac eforturi intense, iar aportul de lichide este esential.

2. Imunitatea este situata sau nu la cote inalte daca dieta adoptata de noi va fi si suficient de variata, nu doar antioxidatii fiind acum de folos, dar si proteinele si grasimile avand un rol esential pentru cresterea capacitatii de aparare.

3. Suplimentele naturale de vitamina C si E obtinute din sucul de fructe si legume sau zarzavaturi, lamaie, alte citrice, kiwi, ulei de masline, nuci si seminte sunt foarte necesare mai ales in sezonul rece.

4. Capsulele de Echinacea, Vita Grapes, afin sau merisoare sunt foarte bune ca adjuvante in tratarea racelilor si pot fi luate in paralel cu dieta pentru cel putin 7 zile.

5. Iaurtul degresat si suplimentele cu probiotice vor reface intotdeauna resursele secate de boala si frig ale organismului si pot fi servite zilnic si pe termen indelungat.

6. Somnul si miscarea fizica sunt la fel de necesare ca si alimentatia corecta, imunitatea noastra fiind mai expusa daca se omite unul dintre aceste planuri.

7. Consumul de apa si ceaiuri calde, neindulcite trebuie mentinut la cote ridicate in special iarna, in acest mod organismul eliminand multe dintre toxinele care ii ingreuneaza activitatea si putandu-se apara mai eficient de boala.

8. Baile calde cu ceva uleiuri esentiale pentru activarea circulatiei periferice sunt foarte benefice in anotimpul rece, dar nu trebuie facute decat seara inainte de culcare si nu in timpul zilei.

9. Expunerea la factorii de poluare, la frig si la radiatiile solare poate slabi sistemul imunitar, fiind necesar sa se elimine aceste riscuri pentru a se mentine sanatatea la niveluri inalte.

10. Fumatul, consumul de alcool si excesele alimentare fura multe dintre resursele organismului si trebuie reduse la minimum pentru a ne bucura de o sanatate mai buna.

Autor:  Lucia Mihailescu