Site coolinaria.ro

Cum asortam condimentele cu preparatele noastre favorite?


Cum asortam condimentele cu preparatele noastre favorite? Pentru rezultate de exceptie la gatit, este bine sa invatam ce condimente merg mai bine cu produsele care urmeaza sa fie gatite ca fel principal la masa, in acest mod noi avand la indemana solutiile ideale pentru incropirea unor meniuri ca la carte, gustate din plin atat de noi cat si de invitatii nostru cu pretentii.

- Carnea de pasare, de exemplu, se combina foarte bine cu marar, ghimbir, patrunjel, citrice, coacaze, seminte de susan si amestecuri gata preparate de condimente din comert;
- Carnea de vita insa permite relativ putine condimente la asezonarea ei, dintre acestea putand sa apelam mai des la usturoi si pudra de usturoi, la marar, la ienibahar sau la boia de ardei;
- Carnea de porc este la fel de putin pretentioasa ca si cea de pasare si poate fi condimentata cu usturoi, ceapa, salvie, scortisoara, coriandru sau ghimbir;
- Pestele primeste un plus de savoare prin adaugarea de ghimbir, frunze de dafin, boabe de mustar, marar, prapricas, zeama de lamaie sau curcuma;
- Ouale sunt foarte versatile si accepta usor mararul, busuiocul, magheranul, ceapa, patrunjelul, boabe de mustar si multe alte condimente;
- Cartofii merg minunat cu marar sau patrunjel, piper, ceapa ori cimbru;
- Varza se asorteaza mai ales cu otetul, nuscoara sau chimenul;
- Mazarea primeste un plus de arome cu marar, magheran, ceapa ori patrunjel;
- Dovleceii pot fi asezonati intr-un mod inedit si de succes cu scortisoara, nuscoara si ceapa;
- Rosiile sunt potentate de busuioc, magheran, oregano, ceapa, cimbru, salvie sau otet;
- Orezul nu este prea versatil, dar accepta ceapa, piperul si curcuma sau sofranul;
- Cerealele in schimb pot fi imbogatite cu patrunjel, seminte de susan, usturoi, menta, busuioc, chimen, marar, otet etc.;
- In sfarsit, fructele si salatele de fructe primesc un plus daca le adaugam si scortisoara, nuscoara, magheran, vanilie, ghimbir, cuisoare sau seminte de mac.

Multe alte ingrediente sunt potentate doar de anumite condimente, fiind de datoria bucatarilor cu pretentii sa isi procure un ghid complet al acestor condimente pentru a nu da gres niciodata la prepararea unor mese de exceptie, gustate cu placere chiar si de catre cei mai mari cunoscatori intr-ale artelor culinare.

Autor:  Lucia Mihailescu