Site coolinaria.ro

Mai putin sodiu la dieta inseamna mai multi ani de viata!


Mai putin sodiu la dieta inseamna mai multi ani de viata! Pentru toata lumea, nivelul zilnic recomandat de sodiu se situeaza in jurul cantitatii de 1500 mg, foarte multe persoane consumand cantitati mult mai mari, aproape duble, fapt care conduce la inmultirea bolilor cardiovasculare, a celor reumatismale si a altor afectiuni generate de aportul mare de sodiu la dieta.

O singura lingurita de sare de bucatarie contine aproximativ 2000 mg de sodiu, adica o cantitate mai mare decat ceea ce se recomanda de catre medici, dar prea multa lume ignora aceste sfaturi avizate si face exces de sare in alimentatie ignorand complet riscul mare de boala prezent in asemenea situatie.

Pentru cei interesati, exista din fericire si solutii foarte bune menite sa reduca cantitatile de sare ingerate peste zi, fara a impieta cu mult asupra gustului mancarii, iar aceste solutii sunt simple, nu costa nimic si se afla la indemana noastra, a tuturor.

1. Condimentele potenteaza gustul dat de sare in preparate diverse si merita folosite in cantitati ceva mai mari pentru a se reduce astfel aportul de sodiu. Pudra de usturoi, zeama de lamaie, cimbrul si multe alte condimente vor fi de mare folos in acest sens.

2. Sarea folosita la gatit nu este singura sursa de sodiu din meniul zilnic, foarte multe produse alimentare continand cantitati diverse din acest mineral. De aceea este important sa se citeasca cu atentie etichetele si sa se tina seama si de sodiul continut in toate ingredientele folosite la gatit. Alaturi de sodiu pot astfel aparea si substante precum benzoatul de sodiu, sorbatul de sodiu sau nitrit de sodiu, toate acestea continand si sodiu.

3. Sarea de mare este ceva mai saraca in sodiu decat sarea de bucatarie obisnuita si e foarte indicat sa se introduca aceleasi cantitati de sare de mare la gatit in locul celor de sare de bucatarie.

4. La gatit, sarea se introduce de regula la final, dupa ce mancarea s-a racit putin, fiind bine sa se guste din preparat tot acum si sa se introduca doar o cantitate rezonabila de sare, fara a se face exces.

5. Sarea si apa in clocot nu se impaca deloc bine, din acest motiv multi bucatari adaugand cantitati prea mari de sare in preparatele lor.

6. In farmacii si in comert au aparut unii inlocuitori buni de sare, cu un continut scazut de sodiu, acestia fiind de regula obtinuti din sare de mare procesata pentru a pastra gustul sarii obisnuite, dar avand un continut mai mic de sodiu. Atentie insa la inclouitorii care contin potasiu deoarece si acestia pot dauna sanatatii.

7. La gatit, alimentele proaspete sunt cele mai recomandate, acum aportul de sare fiind de regula mai mic deoarece si legumele sau zarzavaturile au un continut oarecare de sodiu, nefiind nevoie decat de mici ajustari pentru a se obtine un gust delicios la final.

8. Alimentele la conserva si cele congelate pot contine sare din abundenta si e indicat fie sa se evite complet, fie sa se lase multa vreme la desarat in apa ori sa se fiarba, apa rezultata urmand sa fie aruncata.

9. Pentru combaterea efectelor negative ale sodiului din alimentatia, consumul de apa proaspata este cea mai buna alternativa, nu intamplator medicii cerandu-ne sa bem peste doi litri de apa zilnic.

10. Inclusiv bauturile racoritoare si cele carbogazoase pot contine cantitati oarecare de sodiu, si aici fiind recomandata moderatia. Exista astfel bauturi care nu pot alunga senzatia de sete chiar si daca se consuma in cantitati mai mari, iar acestea cu siguranta au si mult sodiu in compozitia lor.

Ferindu-ne de aportul mare de sodiu la dieta, ne protejam mult mai bine sanatatea si este esential sa nu uitam acest lucru deoarece astfel vom trai mai mult, ne vom simti mai bine, iar femeile vor arata mai tinere si mai vioaie consumand doar 1500-1800 mg de sare pe zi si niciodata mai mult.

Autor:  Lucia Mihailescu