Site coolinaria.ro

Ce avantaje obtinem daca vom consulta un nutritionist profesionist?


Ce avantaje obtinem daca vom consulta un nutritionist profesionist? Nu usor de gasit, nutritionistii de cariera sunt profesionisti absolut necesari in cadrul multor institutii publice, dar si in mediul casnic, ei putand sa ofere sfaturi de nepretuit pentru alimentatia echilibrata si caile optime de creare a meniurilor zilnice fara batai de cap si fara a se omite niciuna dintre marile categorii de nutrimente benefice pentru organismul uman.

La fel ca si medicii, nutritionistii pot oferi adevarate terapii de ordin alimentar persoanelor suferinde, sansele ca boala sa dispara sau sa cunoasca o certa imbunatatire fiind maxime in conditiile in care se aplica o dieta stricta, sub supravegherea acelorasi nutrionisti care au si prescris-o anterior.

Avand si cunostinte de ordin medical, nutritionistii pot de asemenea depista in timp util riscul de boala, si in acest caz ei reusind sa ofere solutii de exceptie care sa indeparteze acest risc prin apelul la dieta medicala potrivita cu starea pacientului. Nu de putine ori, medicii sunt ei insisi specializati si in nutritie, in acest mod putandu-se stabili mai exact un diagnostic corect si reusindu-se de asemenea sa se ofere si un tratament mai complet, medicamentos, dar si alimentar.

In linii mari, un specialist in nutritie ne poate ajuta sa:

- imbunatatim considerabil calitatea vietii si sa ne oferim energie mai multa peste zi;
- combatem riscul de boala prin schimbari inspirate de dieta
- prevenim efectele inaintarii in varsta
- castigam un plus la capitolul incredere in sine prin reglarea greutatii corporale si alte masuri alimentare benefice imaginii personale
- obtinem informatii vitale pentru sanatatea noastra pe care sa le folosim pe viitor pentru a schimba obiceiuri alimentare gresite
- ne supuna la teste diverse pentru a depista la timp riscul de boala sau schimbarile de tip metabolic etc.

Gratie prezentei nutritionistului profesionist alaturi de noi, se pot monitoriza constant factori de sanatate precum colesterolul, zaharul din sange, tensiunea arteriala, sistemul digestiv, alergii si intolerante, nivelul de stres si altele, iar analizele medicale in asemenea situatii sunt interpretate deloc diferit de modul in care ar face-o orice medic licentiat.

In institutii publice precum spitale, scoli, unitati militare, institutii de alimentatia publica si altele similare, nutritionistul este la fel de important ca si medicul, el fiind acela care va decide cum si ce trebuie servit la masa, de unde sunt procurate ingredientele necesare prepararii meselor si proportiile optime in care acestea vor fi introduse la meniurile zilnice.

In absenta unui nutritionist, toata lumea va avea de suferit, fiind obligatoriu practic ca toate aceste institutii sa angajeze macar un nutritionist cu norma intreaga pentru a functiona la superlativ si din punct de vedere a sigurantei alimentare.

In scoli si universitati, pe langa activitatea desfasurata la cantinele locale, nutritionistul poate informa in detaliu elevii si studentii asupra problemelor cu specific alimentar, dezvoltand din timp la acestia reflexe alimentare bune care sa le fie de mare folos pe viitor. Periodic se pot organiza astfel de intalniri, dar si mai bine este daca nutritionistul va fi invitat sa ia parte activ la procesul de invatamant, predand probleme de nutritie la modul foarte serios, in cadrul unor ore de curs prevazute expres in programa scolara.

O categorie profesionala neglijata ani la randul in Romania, nutritionistii nu trebuie neaparat sa fie si medici specialisti, ei putand fi formati si separat de acestia pentru a reusi sa se ocupe mai in profunzime de toate problemele cu specific alimentar.

In prezent, nu este deloc usor sa gasesti un astfel de nutritionist atunci cand ai mare nevoie de el, dar sansele sunt bune ca pe viitor tot mai multi profesionisti de acest tip sa apara si in tara noastra, ei dovedindu-se de-a lungul timpului o categorie profesionala cautata si capabila sa ofere servicii de maxim interes, necesare deopotriva pentru sanatatea populatiei cat si pentru imbunatatirea calitatii vietii.

Autor:  Lucia Mihailescu