Site coolinaria.ro

Poti gati un meniu delicios chiar si cu un buget mai redus!


Poti gati un meniu delicios chiar si cu un buget mai redus! Fiind cu totii mai interesati in gatitul sanatos si echilibrat, este util sa ne reamintim si unele metode economice de preparare a meselor, care nu scad prin nimic calitatea actului culinar ci dimpotriva ajuta la o crestere a eficientei sale.

1. Sarea nu se mai poate folosi in prezent atat de abundent ca in trecut, stiindu-se implicatiile negative ale sodiului pentru sanatate. De aceea este indicat sa folosim pe viitor doar jumatate din cantitatile introduse in trecut la gatit, optand alternativ pentru introducerea de ingrediente sanatoase precum pudra de usturoi, zeama si coaja rasa de lamaie, cimbru, otet si alte condimente care potenteaza gustul sarat.

2. Condimentele proaspete sunt secretul succesului la gatit, iar atunci cand nu le avem la dispozitie trebuie sa facem apel la cele uscate sau care tin mai mult precum ceapa, usturoiul, radacina de patrunjel, leusteanul, cimbrul, magheranul, amestecurile de condimente, piperul sau boabele de mustar.

3. Prajirea alimentelor este si nesanatoasa, dar si mai costisitoare decat alte metode de gatit. In contrapartida, fierberea alimentelor sau coacerea lor la cuptor aduc mai multe beneficii pentru sanatate si ne ajuta sa facem si ceva economii.

4. Pe piata exista adesea legume la mana a doua destinate gatitului, si acestea putand schimba in bine preparatul culinar daca sunt corect curatate, spalate si taiate cubulete numai bune pentru un aport suplimentar de vitamine si minerale.

5. Fructele nu trebuie uitate la prepararea meselor, adesea merele, citricele, bananele sau strugurii aducand un plus de arome si de nutrimente la mesele de carne, paste, in supe sau tocanite ori preparate la cuptor.

6. Grasimile sunt nesanatoase si ne fac sa scoatem bani suplimentari din buzunare. Gatitul cu putine grasimi este mai economic, dar si mai avantajos pentru bugetul familiei.

7. Cine gateste pentru mai multe zile risca sa arunce multa mancare din frigider si de aceea este recomandat sa gatim pentru maximum 2 zile, folosind mereu si cat mai multe ingrediente proaspete, in cantitati mici, care nu costa aproape nimic, dar schimba garantat gustul mancarii in bine.

8. Imaginatia si inventivitatea la gatit sunt adesea aducatoare de beneficii, tot mai multi bucatari incepand sa faca apel alternativ si la ceaiul verde pentru gatit, la sucul de portocale, la piureul de banane sau la alte produse vegetale sanatoase care sa completeze atat aroma cat si compozitia de nutrimente a mancarii.

9. Prajiturile, placintele si dulciurile in general cer bani si mult timp la prepararea lor si nici macar nu sunt foarte sanatoase si de aceea fructele bine spalate consumate de crude sau in salate raman alegerea principala pentru deserturi si gustarile frugale dintre mese.

10. Iaurtul si cerealele integrale nu trebuie sa lipseasca de la dieta adultilor si a copiilor astfel incat este recomandat sa se procure aceste alimente din surse de incredere, la preturi convenabile ca sa se poata suplini astfel alimentatia cu doua dintre cele mai recomandate produse de pe piata alimentara.

Autor:  Lucia Mihailescu