Site coolinaria.ro

Sa mancam cu pofta, dar si cu mai putine calorii!


Sa mancam cu pofta, dar si cu mai putine calorii! De foame sau din pur plictis, putem alege sa consumam diverse alimente, unele mai bogate in calorii, iar altele mai pline de vitamine si minerale, important pentru noi fiind acum sa reusim sa ne oferim putin confort prin gustarile acestea zilnice pentru a obtine astfel niste energii de care avem adesea mare nevoie.

Mancarea menita sa ne aduca alinare nu trebuie totusi sa fie intotdeauna incarcata cu grasimi si carbohidrati simpli pentru a fi si gustoasa, existand si alternative mult mai sanatoase si deloc mai putin placute la gust asupra carora merita sa ne informam mai inainte de a ne opri exclusiv asupra unor preparate placute prin arome, dar nu neaparat si sanatoase.

Nutritionistii ne recomanda cu caldura sa ne deprindem palatul gurii si cu unele gustari deosebit de nutritive si sarace in calorii, aici iaurtul, cerealele integrale, fructele, salatele de tot felul, seminte bogate in nutrimente, morcovii tineri, rosiile, bananele, citricele sau fructele de padure putand adesea inlocui vesnicul sandvici cu branza, salam ori muschi de purcel.

E un fapt stiut ca fibrele alimentare si apa pot potoli foamea mai bine decat gustarile pline de grasimi si zahar astfel incat daca se opteaza pentru o mancare de confort nu e deloc o idee rea sa se recurga si la proteine din carne slaba, dar si la unele produse vegetale foarte utile pentru scaderea apetitului alimentar si incarcate cu vitaminele si mineralele cerute de organismul nostru.

Nimeni nu poate spune ca tocanitele, friptura sau maioneza nu ar fi gustoase, dar multa lume a experimentat pe propria piele si efectele negative ale unor asemenea preparate si de aceea un mic compromis cu noi insine poate fi facut in sensul unui mai bun control al greutatii corporale prin introducerea de alimente sanatoase in detrimentul celor gustoase, dar si pline de calorii.

Intotdeauna de supravegheat la dieta noastra vor fi deci preparatele care contin grasimi saturate si/sau hidrogenate, cele care contin zahar sau sare, bauturile indulcite in exces si cele carbogazoase sau produsele cu indice glicemic ridicat, toate acestea fiind echivalente mai degraba cu stupefiantele decat cu mancarea de calitate.

Pentru a scapa de dependenta periculoasa de mancare plina de ingrediente nesanatoase este recomandat sa inlocuim treptat toate aceste ingrediente cu altele, la fel de usor de procurat, dar si mult mai benefice pentru organismul nostru, in acest mod reusind sa evitam multe probleme de sanatate si sa incepem sa ne alimentam corect, oferindu-ne cativa ani de viata in plus si inlaturand stresul cauzat de boala si amenintarile sale ascunse.

In special gustarile dintre mese pot contribui adesea la cresteri suspecte in greutate, aceste gustari fiind prea des luate la repezeala si absolut fara nici o atentie la ingredientele continute, iar lucrurile nu pot fi lasate asa la nesfarsit, chiar noi trebuind sa luam urgent masurile care se impun pentru a reveni la o alimentatie sanatoasa, schimband multe dintre obiceiurile vechi cu altele recomandate atat de medici cat si de nutritionisti.

Autor:  Lucia Mihailescu